Над 16 000 авджии от Североизтока се стягат за птичи лов

Ловът на прелетен дивеч ще бъде открит официално на 11 август в събота и над 16 000 ловци от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна се очаква да излязат в полетата. 387 са ловните дружини в четирите области, които през следващите месеци ще имат възможност да ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини.

По места вече са получени и указанията на Изпълнителната агенция по горите за този лов. Те са свързани със сигурността на ловците, правилата за безопасност по време на ловни излети, както и спазване на правилата за палене на огън в горските територии. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици.

"Ловните специалисти от Североизточното държавно предприятие и териториалните поделения ще извършват проверки, по време на целия ловен сезон, като ще следим да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му. Призовавам ловците да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни. Груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само в събота, неделя и дните обявени за национални празници, а на водоплаващ дивеч след 1 януари и в сряда", обясни инж. Красимир Христов, лесничей по лова в ДГС-Шумен. Ловците трябва да спазват и нормите за отстрел за ден, определени от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони