Над 20 ифтара даде кметът на Върбица

Кметът на шуменската община Върбица инж.Мердин Байрям и тази година срещу свещения мюсюлмански празник Рамазан байрам даде повече от 20 ифтара. Благотворителните вечери, при които на обща трапеза след залез слънце сядат хора от всички етноси, са стара негова инициатива и той не я пропусна за осма поредна година.

През май ифтарите стартираха от село Методиево и стигнаха до най-малкото населено място в общината с. Кьолмен. Бяха уважени и няколко квартала в град Върбица. На някои места заедно с градоначалника присъства и местният свещеник отец Константин, който служи в храм "Св.Димитър Солунски".

"Курбанът за здраве е решение на моето семейство, което датира отдавна, а откакто съм кмет на общината започнахме да го правим във всяко населено място и така вече осем години”, казва кметът. Щастлив е, че и съпругата му Гюлфер прегръща неговата лична благотворителност и на всеки от ифтарите заедно са посрещали гостите. Някъде общите трапези, които протичат като кметски приемни със споделяне на добри неща и местни проблеми, са в новите зали за общоселски мероприятия. Другаде направо под открито небе, насред обновените селски площади.

В село Станянци пък, инж.Байрям участва в обща молитва в ремонтираната миналата година джамия. Както "Труд" писа, градоначалникът дари лични средства за цялостното й препокриване с нови керемиди, а в строителните работи се включи кметът на селото, общински съветник и майстори-доброволци.

По повод предстоящия голям празник Рамазан байрам инж.Байрям се обръща към вярващите: "Нека следваме заветът на дедите ни - домовете ни да бъдат отворени за нуждаещите се, сърцата ни към страдащите, а чрез делата си да търсим мир за всички! Нека този свещен празник, който ни учи на мъдрост и милосърдие, ни направи още по-добри и отговорни, да расте взаимното ни уважение и заедно да работим за нашето общо бъдеще".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони