Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско

Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Над 20 са последващите трусове след земетресението от 4,6 по скалата на Рихтер, регистрирано в 1.41 часа през тази нощ. Епицентърът на земетресението е около Пловдив, като най-близо са Крумово и Садово, съобщиха дежурните сеизмолози от Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.

Земетресението през тази нощ е било усетено най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград, уточнява БТА.

Средните оценки за магнитуда на земетресението са за 4,6, а някои оценки за някои сеизмични вълни са към 4,8 по Рихтер, а в София земетресението е усетено слабо - от втора-трета степен, коментира проф. Емил Ботев - директор на департамента "Сеизмология" при НИГГГ при БАН.

Той съобщи, че няма данни за материални щети от земния трус в Пловдивско. Този район е един от най-активните на територията на страната, в Крумово имаше такова земетресение преди 15 години с магнитуд около 4,2 по Рихтер а през 1994 г. край Поповица имаше земетресение с магнитуд 4,5. Това е една повтаряемост, средно на около десетина години на такива земетресения, която съществува в този район и това е добре, защото се разтоварват земните напрежения, можещи да доведат до катастрофални земетресения, каквото е имало през 1928 г. с магнитуд 7, обясни проф. Ботев.

Той каза, че всички тези около 20 последващи земни трусове през тази нощ в Пловдивско са микроземетресения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България