Над 20 000 лева са събрани от дарения за възстановяването на паметник-емблема в Сливен

Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

20 576 лева и 2000 лева в строителни материали събрани до момента за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен, съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова. Възстановяването се налага, тъй като монументът се намира в двора на изоставена казарма. Атмосферните влияния са компрометирали композицията, представляваща артилерист с насочена към Одрин ръка, до счупено колело на оръдие, разположени върху постамент с имената на загиналите войници и командири в трите освободителни войни в началото на 20 век.

Преди две години по инициатива на журналисти, граждани и общината бе открита дарителска кампания за набиране на средства. Кампанията включваше множество благотворителни събития. С получените постъпления вече е възможно да започне първия етап от възстановяването на паметника. „Конструкцията е в много лошо състояние. Има риск от саморазрушение. Възложихме да бъде направен одит от историк, скулптор, архитект и художник, за което сме уведомили военния министър“, заяви Чиликова. Предстои да бъде изработено гипсово копие на фигурата на артилериста. От него, на по-късен етап, ще бъде направена бронзова отливка. Автентичната фигура ще бъде пренесена на съхранение в Регионалния исторически музей.

Близо 7-метровата композиция на паметника на Шести артилерийски полк е сред образците на това изкуство в страната. Той е с особена сантиментална стойност, тъй като е изграден с даренията на завърналите се от фронтовете на трите освободителни войни войници и командири. Оцелелите редови войници са дали пари от мизерните си заплати в памет на другарите им, които завинаги ще останат на бойните полета. Паметникът е бил издигнат за утеха на вдовиците и сираците на загиналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони