Над 20 000 от цял свят са посетили Словакия като председател на ЕС

Откакто Словакия председателства Евросъюза е посетена за четирите месеца досега от над 20000 души като участници в различни инициативи, експертни срещи и конференции. За родината ми се заговори в цял свят, каза във Варна посланикът на Словакия Мариан Якубоци.

“Изминаха две трети от мандата ни и досегашното протичане потвърждава, че дори и една малка страна, която е сред новите страни членки, може и знае как да се справи с тази отговорна задача", посочи дипломатът. Според него най-важното са подготвените екипи. Необходимо е да има добра логистика, хотели, автомобили, но подготвените хора са най-важното, допълни той.

Според него словашкото председателство се е фокусирало в единен цифров пазар, енергетика, европейски фонд за стратегически инвестиции, съюз на капиталовите пазари, както и вътрешна сигурност и функционалност на европейската гранична и брегова охрана, която стартира съвсем скоро именно в България. За мигрантския натиск върху Европа дипломатът посочи, че квотният

принцип не работи и не е начин за решение на този проблем. По този въпрос трябва да се търсят решения, които да водят до съгласие между всички страни-членки на ЕС, уточни посланик Якубоци.

Във Варна той откри изложбата "Вълшебната Словакия", организирана от почетното консулство и посолство на Словашката република със съдействието на община Варна. Проявата е част от културните събития и презентация на Словакия по преве на председателството й на Съвета на ЕС.

Посланикът  посочи, че през настоящата година около 70 000 негови сънародници са посетили България и не е изключено да има увеличение на броя на туристите в сравнение с миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа