Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Седем души са задържани, никой не е поел отговорност

Властите обявиха нападенията за тероризъм, въведен е полицейски час

Поне 207 души загинаха, а други 450 бяха ранени в серия от експлозии в Шри Ланка. Атаките станаха в деня, в който в страната празнуваха Великден.

Малко преди 9,00 ч сутринта прогърмели почти едновременно шест взрива - три в църкви и три в луксозни хотела, в които отсядат доста чужденци. За поне две от експлозиите се предполага, че са извършени от камикадзе.

По-късно бе съобщено за още два взрива.

Според властите нападенията са тероризъм. Твърди се, че извършителите са установени и се издирват, макар до късно снощи никой да не бе поел отговорност за атентатите. След атаките бе въведено извънредно положение и вечерен час. Армията бе изведена по улиците и на международното летище в столицата Коломбо.

Съобщено бе и за седем задържани във връзка с нападенията, но не бяха дадени повече подробности.

“Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена”, написа премиерът на страната Ранил Викремесингхе в туитър.

Сред загиналите има и 35 чуждестранни граждани - от Великобритания, Холандия, САЩ, Турция, Португалия. Външно министерство в София съобщи, че няма данни за пострадали българи. Шестима наши сънародници се намират в един от ударените хотели - “Шангри-ла”, но са в безопасност и са във връзка с посолството ни в Делхи.

 

Оплаквания от религиозно напрежение

Полицейски шеф алармирал преди 10 дни

Началникът на националната полиция на Шри Ланка Пуджутх Джаясундара алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име “Нешънъл Таухид джамаат” (НТД) планира “самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия”, съобщиха световните агенции, след ужасяващите атаки в Шри Ланка.

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в страната.

Случилото се е най-мащабното тероритично нападение в Шри Ланка от края на гражданската война с тамилските тигри преди 10 години, взела между 70 000 и 80 000 жертви. Тя приключи през 2009 г. с победа над тамилските тигри, които в продължение на 26 години се бориха за независима държава за това етническо малцинство. Оттогава има спорадични актове на насилие, основно от страна на будистката общност над джамии и друга мюсюлманска собственост.

Напоследък християнски организации се оплакват от тормоз от страна на екстремистки настроени будисти. Те пък се жалват, че мюсюлмани принуждавали хората да приемат исляма.

Папата осъди ударите по време на молитва

Изрази привързаност към жертвите на жестокото насилие

Призова да се съпротивляваме на блясъка на богатството

В края на великденското си послание папа Франциск осъди атаките в Шри Ланка. “С тъга и болка научих новините за ужасните атаки, които точно днес, на Великден, потопиха в скръб и болка църквите и други места, където в Шри Ланка са се били събрали хора. Искам да изразя своята привързаност към християнската общност, ударена по време на молитва, и на всички жертви на това жестоко насилие. Оставям в ръцете на Бога трагично загиналите и се моля за всички, пострадали от това драматично събитие”, каза Франциск.

А преди това, на традиционното Великденско бдение в базиликата “Св. Петър” в Рим, папата призова вярващите да се съпротивляват на цинизма и преследването на блясъка на богатството, като избягват да търсят смисъла на живота в преходните неща.

“Не погребвайте надеждата!”, апелира Франциск, отбелязвайки, че когато нещата вървят на зле “се отчайваме и започваме да вярваме, че смъртта е по-силна от живота, ставаме цинични, негативни и падаме духом”. Той отправи предупреждение и за греха, като посочи, че той “прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия