Над 200 изложители представят свои изделия на Осмия национален събор на овцевъдите

Проявата традиционно ще е край Петропавловския манастир над Лясковец

Осмият Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май край Петропавловския манастир в Лясковец .

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти.

Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от 17 държани – Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция. На 11 май в Парк хотел Арбанаси, с. Арбанаси, чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса цифровизацията и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се проведе под мотото „Българските храни от български суровини“.

Съборът ще е разгърнат на терен от 140 дка, на който ще има 2 сцени, над 5500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне- тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и др. В събитието ще се представят над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи производители на био храни.

От 10 до 12 май край Петропавловския манастир ще могат да се видят над 16 породи овце (Плевенска черноглава, Старозагорска, Вакла Маришка, Бяла Маришка, Каракачанска, Западно-старопланинска, Брезнишка, Източнофризийска, Аваси, Асаф, Лакон, Тексел, Бергамаска и др.),8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета.

13 специализирани фирми ще представят селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно продукция в специално обособена зона.

Едни от големите атракции на събора ще са фермерските състезания по доене, стрижба на овце и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се проведе състезание за най-тежък коч и пръч, като наградите за призовото място ще са по 1000 лева.

В занаятчийското изложение ще се представят 60 майстори от цялата страна, а в мобилната музейна експозиция ще има автентични народни носии и възстановки на обичаите от старите женски седянки.

На две сцени ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с участието на 2000 изпълнители , а в изложба ще са подредени 200 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“.

През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната.

На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“, демонстрации на Прабългарската школа „Бага-Тур“, хоротека, нестинари, а специален гост ще е Пътуващо читалище „Бащино огнище“ .

За събитието е организирана зона за паркиране на 5000 автомобила. За осигуряване безопасността на посетителите движението на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец. През трите дни на събора ще има и временна автобусна линия между Лясковец и Петропавловския манастир.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 130 000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони