Над 2000 евро/кв.м. за жилище в центъра

1200 евро за наем на две спални

15% поскъпване в района на Докторски паметник

Луксозните имоти поскъпнаха с 15% през първата половина на 2018 г. спрямо същия период на миналата, показва анализ на консултантската компания Unique Estates. Като най-високи са нивата на поскъпване в района на Докторски паметник и централната част на София. През второто тримесечие средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м. Тези райони се характеризират с най-активен инвестиционен пазар, заради многобройните сделки със стари апартаменти, които, след цялостно обновяване, отново са на пазара за наем или препродажба.

В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в някои райони като “Драгалевци”, “Изток” и “Младост”. Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето.

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София също така изигра сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България. През последните месеци обаче много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти.

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през второто тримесечие, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

 

Ръст в сегмента над 500 хил. лв.

Купуват парцели за еднофамилни къщи

Предлагането изостава

През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент на пазара на луксозни имоти – над 500 хил. евро, показва анализ на консултантската компания Unique Estates. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето, поради липсата на качествено строителство.

Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за конструиране на еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район най-често варират между 100 хил. и 150 хил. евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, “Драгалевци”, “Симеоново” и старата част на “Бояна”. Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

 

Продажбите се увеличават с 11%

Бум в търсенето на луксозни апартаменти

Сделките се сключват за 190 дни

Благоприятните икономически условия водят до повишен интерес към луксозния пазар на имоти, сочи анализ на Christie’s International Real Estate – една от най-влиятелните международни мрежи от брокери в света. В България предлагането на имоти във високия сегмент е по-малко от търсенето. Като тази тенденция на несъответствие между търсенето и предлагането се наблюдава и на международно ниво. Това води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки. Специалистите посочват, че ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни, заради засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

“В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища, луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Световният пазар на луксозни имоти отбелязва солиден ръст в продажбите, сочи анализът. Въпреки лекия застой на пазара в някои страни, през 2017 г. и в началото на 2018 г. се забелязва цялостен ръст от 11% на продажбите на висок клас имоти в световен мащаб. Увеличената активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента в експертното мнение на консултантските компании за недвижими имоти.

Освен икономическите фактори, които оказват силно влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, през 2017 г. политическите явления, характерни за различните страни, също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот. Все пак, въпреки нарастващото влияние на политическата обстановка на отделните пазари, цялостният интерес към луксозни имоти в световен мащаб продължава да расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти