Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Над 250 самодейци от 14 читалища се изявиха по време на XIX събор на народните читалища в община Елена. Инициативата е от 2001 година и няма състезателен характер. Представянето на съставите е на високо професионално ниво, а на тазгодишния събор повечето бяха с обновен репертоар. Хубавото е, че в някои от селата все още се намират млади хора, които да продължат вековните традиции на читалищната дейност.

Домакин на културната изява бе народно читалище „Искра 1900“ в Константин. То посрещна участниците с обновена фасада, чийто ремонт стана с пари от общинския бюджет и безвъзмезден труд на хората от селото. След официалното откриване на събора, преди началото на изявите, кметът инж. Дилян Млъзев удостои с грамота Райна Цвяткова за 50-годишната й активна читалищна дейност в с. Костел. Близо половината от това време тя е ръководител на певческата група „Балкански славей“ и секретар на местното читалище „Наука“, което в края на м.август ще чества 120-годишен юбилей.

Във всяко село-домакин съборът на читалищата се превръща в истински празник на песента и танца и показва, че огънят на родолюбието не гасне и се предава от поколение на поколение. Кметът на Константин Стоянов Комитов връчи грамоти на всички участници в събитието, с което успешно приключва творческия сезон на читалищните състави. Домакинството през 2020 г. се пада на народно читалище „Наука“ в с. Марян, от чието основаване се навършват 120 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони