Кметът Йорданка Фандъкова: Над 2,7 млн. лв. за реките на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Наблюдават денонощно столичните водоеми, за да се избегнат наводнения

С над 2,7 млн. лв. бъде подобрено състоянието на реките на София. „Тази година предстои да ремонтираме и надградим участък от лявата дига на река Лесновска, много важен проект, за който имаме осигурено финансиране от 1,05 млн. лв. В момента Столичната община провежда процедура за избор на изпълнител“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По линия на общинския бюджет има осигурено финансиране над 1,7 млн. лв. за почистване на речни корита. Общината е заложила 70 км. речни корита да бъдат планово почистени тази година.

Миналата година от р. Искър са почистени 5 км., сега общината е подготвила проект за още 10 км., съобщи още Фандъкова.

Тя провери готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Околна среда“ да реагира при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете.

„Язовирите се наблюдават непрекъснато, за да можем да предприемаме съответните мерки, за да може в случай на проблем да не пострадат хора. Към този момент няма никакви проблеми за речните корита и нивата на язовирите. В момента нямаме никакво притеснение“, каза Фандъкова.

Тя е възложила да се наблюдават денонощно нивата на реките и язовирите, да се почистват шахти на територията на цялата Столична община. „Това е и една от задачите на Дирекцията за аварийна дейност и превенция. Направихме така, че дирекцията да бъде максимално оборудвана за реакции. Денонощно четири екипа дежурят и наблюдават обходи на рискови участъци и координират дейността на всички останали служби“, каза кметът.

„Много важно задача е координацията между звената на Столична община. Освен тази дирекция, Столичен инспекторат и голяма роля има и Дирекцията по околна среда. Много важна е и задачата на районните кметове, които са длъжни заедно с екипите си да наблюдават и да дават информация денонощно за проблемни участъци, за да може да се реагира бързо. Прекрасна координация имаме със Столичната пожарна“, каза още Фандъкова. „Част от язовирите и изобщо водните съоръжения са собственост на „Напоителни системи“. Има ли сме в миналото лоша координация. Зная какво означава това – огромни трудности за реализация дори на проекти, за които имаме пари. Сега вече това е минало“, съобщи още тя.

Миналата година към ирекция Аварийна помощ и превенция са подадени 1800 сигнала, съобщи директорът инж. Красимир Димитров. „Ние отпуснахме средства, за да може да бъде купена достъатъчно техника както за служителите на дирекцията, така и за доброволния отряд. Освен с нужната техника, разполагаме със съвременни технологии като система за ранно предупреждение за нивата на речните корита. Всеки ден от се получава информация за нивата на реките от 23 точки. Тази година ще бъдат избрани 10 нови точки и ще бъдат монтирани станции, за да може да се следят нивата на четирите основни реки в София с 33 станции“, каза още Фандъкова.

Техниката, с която разполага звеното са три основни аварийно-спасителни автомобила, които работят денонощно и са мобилизирани с екипи. Дирекцията има и камион с кран, както и допълнителна линейка и две основни ремаркета- за пожарогасене и наводнение. „Идеята е координацията и взаимодействието между службите на местната власт и Пожарна безопасност, тъй като ние подкрепяме всяка една акция в исканията за допълнителни усилия“, каза Димитров. В момента в звеното работят 40 души, като всяка година персоналът се увеличава с малко. „Постоянно има екипи на терен, които наблюдават основните булеварди и улици, за всякакви видове нередности като пътнотранспортни произшествия, високи нива на реките, непочистени шахти“, каза Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България