Представят нов сорт пъпеш гигант на "Агра 2017"

Уникален нов сорт, който ражда пъпеши по 6 кг, ще бъде представен за първи на международната селскостопанска изложба "Агра 2017" в Пловдив от 22 до 26 февруари. Сортът "Лидер F1" дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложителите от фирма "Агроделта селект", базирана в село Първомайци (Община Горна Оряховица).

Над 30 новости, някои от които от световен мащаб, ще бъдат показани на форума в Международен панаир-Пловдив. Голяма част от иновациите са в областта на растениевъдството. Първата българска технология за биологично производство на малини е разработена от Института по земеделие в Кюстендил - използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията с цел намаляване употребата на химически препарати.

Съоръжение за размножаване на пауловния - дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института "Н. Пушкаров". Разработката е световна новост с висок икономически ефект. Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид "Optimum Aquamax" на "Пионер семена България", който е способен да се приспособява към климатичните условия и да дава с 10-12% по-високи добиви. Сусамът сорт "Невена" за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и пшеницата "Гинра", отличаваща се с устойчивост на болести и голям потенциал за добиви.

Посетителите на "Агра 2017" ще видят машини на известни марки, торове и препарати за растителна защита, инвентар и материали за земеделие и животновъдство, услуги и софтуер, както и специализираната изложба "БиоАгра". Паралелно се организира и изложението за пчеларство "Апи България". Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва изложбите "Винария" - за лозарство и винарство, "Фудтех" - за хранителна индустрия, "Хорека" - за ресторантско и хотелско оборудване и "Вкусове от Италия".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес