Над 30 международни експерти събра в София обучение по предприемачество и бизнес

Повече от 30 експерти от всички партньорски страни на проект BalkanMed INNOVA участваха в международно обучение по предприемачество и бизнес, организирано от Единния център за иновации на БАН. В рамките на два дни – 30 и 31 октомври, в хотел „Legends“ в София експерти от Гърция, Кипър, Албания, Македония и България, работещи в областите Информационни и комуникационни технологии, туризъм и културно наследство, агробизнес, енергия и околна среда, придобиха основни умения за преподаване на научни знания и опит на настоящи и бъдещи предприемачи и хора, занимаващи се с бизнес.

Лектор в първия ден на курса бе Деян Донков – експерт по предприемачество, бизнес планиране и бизнес проектиране, управление на малки и средни предприятия, мениджмънт на иновации, бизнес инкубатори. Фокусът на занятията бе върху придобиване на базисни умения за преподаване на научни знания и опит в сферата на предприемачеството и бизнеса.

През втория ден на обучението участниците се запознаха с иновативни начини за представяне на своите идеи пред потенциални инвеститори и потребители. Лектор бе Ина Бояджиева - краудфъндинг и стартъп експерт, съосновател на фондация BBU, съорганизатор на София бизнес клуб - Leaders.Influence.You и член на Forbes Woman Society. Бояджиева представи процеса на подготовка и заснемане на видео кадри, софтуер и техники за създаване и монтаж на видео, както и редактиране на готови темплейти и рендване в подходящи формати.

Обучението се проведе изцяло на английски език. Подробности може да откриете на Фейсбук страницата на проекта - https://www.facebook.com/pg/BalkanMedBG/posts/?ref=page_internal.

Заедно с обучението се проведе и „Среща на заинтересованите страни“ по проект BalkanMed INNOVA. На нея бяха обсъдени възможности за сътрудничество между регионите, участващи в проекта. Особено внимание беше обърнато на предизвикателствата, засягащи развитието на предприемачеството, трансфера на знания и иновации, достъпа до финансиране, както и мерките за подобряване на предприемаческата среда и възможностите за придобиване на необходимите знания и умения.

В нея участваха Kарина Ангелиева – зам.-министър на образованието и науката; чл.-кор. проф. дн Николай Милошев – директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН; чл.-кор. проф. дн Стефан Хаджитодоров – директор на Център за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН; Даниела Чонкова – програмен координатор на фондация „Приложни изследвания и комуникации“; Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК; Марин Пандев, директор на Единен център за иновации на БАН, Георгия Патеда, президент на Асоциацията по туризъм, Арта, Ангелики Саратину, представител на Северно-егейския регион, Николас Костапулиос от Център за професионално обучение на регионалното общество, о-в. Лесбос, Мария Костадоглу, Център за професионално обучение на регионалното общество, о-в. Лесбос, Александър Филиповски, координатор проекти, Фондация "Младежка предприемаческа служба", Даниела Тримчевска, Община Скопие, Емилия Митевска, Национален съвет на жените предприемачи на Македония и Криса Нику, Университет в Янина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование