Над 30 млн. лв. евроинвестиции са вложени в образователната инфраструктура във Варненско

Обвързват помощите с редовното ходене на училище

Над 30 млн. лв. са европейските инвестиции в образователната инфраструктура във Варненска област за периода 2014-2020 г., като 19 млн. лв. от тях са вложени в обновяването на 9 общински училища и 3 детски градини в морската столица. Това стана ясно на организиран от ГЕРБ граждански диалог "Европа в нашия дом", който събра в Юнашкия салон общински съветници, ректори, директори на училища и детски градини, преподаватели и родители.

Във форума участваха просветният министър Красимир Вълчев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, депутатите от ГЕРБ Павел Христов и Таня Петрова и директорът на РУО Венцеслава Генова. В рамките на дискусията бяха отправени редица въпроси и предложения, свързани с квалификацията на учителите, електронните дневници, учебните програми, дисциплината в клас, необходимостта от въвеждане на едносменен режим.

Обсъдени бяха и проектите по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", които обезпечават ремонти в Техническия и Икономическия университети и модернизиране на 3 лаборатории във ВВМУ "Н. Вапцаров". "Създаваме съвременна база за обучение на деца, ученици, студенти, но сградите без всички Вас не могат да дадат образование на младите хора, които са големият капитал на града ни", заяви кметът Иван Портних и благодари на правителството и на МОН за подкрепата на проекта за строеж на нова Математическа гимназия.

Според министър Красимир Вълчев обвързването на пазара на труда с образователния е ключов приоритет за правителството. "Провеждаме последователна политика за увеличаване на приема във висшите училища в направленията с очакван недостиг на кадри за пазара на труда – педагогическите, инженерните, природо-математическите и аграрните. Икономическото ни развитие зависи от преподавателите, затова правим всичко възможно с увеличение на заплатите и с новата програма "Мотивирани учители" да привлечем повече млади хора в професията", добави Вълчев. Той който призова учителите да бъдат подкрепени, за да се превърнат в иноватори в клас.

На форума стана ясно, че тази седмица парламентът ще гледа на първо четене промените в Закона за социалното подпомагане, които ще обвържат отпускането на помощи с редовното посещение на учебни занятия. "Така даваме ясен сигнал за дългосрочно решаване на проблема с изключването на деца от образователната система", обяви депутатът и дългогодишен училищен директор Таня Петрова. Тя разясни, че помощите ще се спират при 3 дни немотивирани отсъствия за децата в предучилищните групи и при 5 неизвинени отсъствия месечно за учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони