Над 30 събития представят в VI-то издание на „Арт лято” в Търново

Над 30 събития ще бъдат включени в VI-то издание на „Арт лято” 2017 във Велико Търново. Афишът с културни изяви е изключително богат след като организаторите спечелиха финансиране по програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново в размер на 7100 лева. Средствата са около 60% от общия бюджет на проекта, който възлиза на 11 500 лева. Останалите пари са собствени средства на Фондация „АРТ ЛЯТО” и спонсори.

„Програмата ни е много богата, благодарение на подкрепата на Община Велико Търново. За изминалите 6 години проектът не само се развива, но и започна да изпълнява една от основните си цели – пространството около Държавна художествена галеиря „Борис Денев”, откъдето се разкрива приказна гледка към старинната част на болярския град , да се превърне в катализатор за много други културни събития и проекти.

Има и събития, които не са организирани от нас, но сме партньори по тях. Предвидени са събития като Седмица на книгата, които до сега присъстваха епизодично при нас, но от миналата година, благодарение на режисьора и драматург Радослав Гизгинджиев, успяхме да добавим, към и без това пъстрата палитра на прояви от „Арт лято”, и нови елементи. От година на година все повече млади изпълнители, групи, артисти започват да идват при нас с желание да участват, докато в началото ние ги търсихме”, каза Николай Зарков, който е един от организаторите.

Радослав Гизгинджиев информира, че културната програма на площад "Асеневци" стартира  на 2 юни от 20 часа с парти.

„Седмицата на книгата ще се проведе от 5 до 11 юни. Целта на това събитие е да провокира хората към четене, да подчертае това, че четенето ще бъде едно от най-модерните и важни неща за развиването на човечеството. Искаме проявата да подтикне хората, които умеят да пишат, да започнат да се занимават с това. Ще ни гостуват писатели, които ще представят своите книги. На 11 юни от 11.00 до 18.00 часа ще се проведе Благотворителен базар за книги. Апелираме към гражданите ако имат стари книги, могат да ги дарят, а ако нямат – могат да се включат като доброволци в инициативата и да продават събраните книги. Средствата, които успеем да съберем, както и книгите, които не успеем да продадем ще бъдат дарени на читалище „Надежда”. В програмата на „Арт лято” 2017 са включени много концерти и различни интересни събития за всеки вкус”, обясни Радослав Гизгинджиев.

Подготвени са поредица от събития и през юли. Едно от най-атрактивните ще се състои на 14 юли и ще представлява зрелищно огнено шоу на артистите от FIRETER с името „Огнена магия”. На следващия ден пък на откритата сцена до галерията, ще се изяви унгарската група „Месечинка”. През август програмата предвижда събития за хора с различни интереси. От 10 до 12 август великотърновци ще имат възможност да се запознаят с еротичното японско изкуство „Шибари”, което ще бъде представено от софиски фотограф. На 11 август от 20.00 часа ще се проведе дискусия на тема „Шибари и BDSM” с лектор Стефан Солаков, а на 12 август отново от 20.00 часа е организирано BDSM парти.

На утвърдената сцена на открито в старопрестолния град, която събира по над 800 зрители, ще се проведат още  3D Street Art Festival, Dixie Jazz Fest и Latino Fiesta 2017. При лоши метеорологични условия събитията ще се състоят в клуб „Мелон” или ще бъдат пренасочени за друга дата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България