Над 300 животновъди на национален събор край Петропавловския манастир

Над 300 животновъди, производители и занаятчии се очакват да се включат в Шестия национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир в Лясковец. Традиционната проява ще се проведе от 12 до 14 май.

Животните, които ще бъдат докарани на поляните край светата обител ще са не по-малко от 700. За първи път ще гостуват фермери от Ирландия и Босна и Херцеговина. Това съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

Националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който се провежда по време на събора, миналата година е събрал над 2300 участници, а 300 деца са се включили в конкурса за рисунки посветени на овцевъдството.

„Тази година, освен всички раздели във фолклорния конкурс, добавяме и един нов – „Гергьовско надиграване”. Това е състезание за непрофесионални фолклорни клубове.”, обявиха още организаторите.

В музейната експозиция по време на форума също има новост като тази година част от експозицията ще е изложбата на фотографа Асен Великов, който е запечатал моменти от най-големи фолклорни събития в страната, сред които Националния събор на овцевъдите и събора в Рожен.

Традиционно, в програмата на Националния събор на овцевъдите, са включени изложения, състезания и демонстрации, народни борби, кулинарни шоута, нестинарски игри. Националната овцевъдна асоциация и местните мото клубове ще проведат традиционния рокерски събор над Петропавловския манастир в Лясковец, а не във Велико Търново.

„Рокерският събор се подготвя за юли. Ще го направим над Петропавловския манастир, защото там рокерите няма да имат ограничение за час, което е основният проблем, когато съборът се провежда във Велико Търново”, коментира Симеон Караколев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България