Над 300 изложители, хоротеки и 100 кабагайди на Седмото издание на Събора на овцевъдите

За събитието пристигат фермери от Европа и Азия

Над 300 изложители ще представят своя продукция на седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда ежегодно на поляните на Петропавловския манастир край Лясковец. Това обяви в сряда Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България /НАРМОБ/.

Съборът тази година ще се проведе от 11 до 13 май. Акцент на събитието ще е българското председателство на Съвет на Европа. Поради тази причина се очакват много повече участници. По думите на Караколев се очертава съборът да е най-масовото събитие по време на българското европредседателство.

„Това е годината на европейското културно наследство. За нас е важно нашето събитие да привлече общественото внимание, за да придобие по-голяма популярност богатата материална и нематериална пастирска култура, която е в основата на традиционния бит на българина“, изтъкнаха организаторите.

За събора ще пристигнат овцевъди от Европа и Азия – Киргизстан, Азербайджан, Казахстан, Грузия, Узбекистан. В програмата остават традиционните демонстрации и състезания по доене и стрижба, както и народните борби и кулинарните шоута. За втора поредна година ще се проведе и фермерски пазар, от където всеки посетител ще може да си закупи висококачествени натурални продукти. Предвижда се той да бъде разширен. Организаторите разчитат да привлекат за събитието повече производители на качествени храни и напитки. В рамките на събора ще се проведе и изложение на традиционни занаяти. Ще бъдат представени дърворезба, иконопис, грънчарство, тъкачество и други.

В две от вечерите ще се проведат безплатни хоротеки, заедно с ансамбъл „Чинари“. Част от програмата ще са гайдарите от „100 каба гайди“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони