Над 350 участници събра 22-я международен фолклорен фестивал в Търново

На сцената на Летния театър се изявяват 10 ансамбъла от 7 държави

Над 350 участници събра 22-рото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Културната проява стартира в събота с пъстро дефиле на певците и танцьорите в центъра на старата столица. Фестивалът ще продължи до 27 юли, а тази година форумът се провежда под мотото „It’s a kind of magic”.

Предвидени са 16 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Севлиево, София, Трявна, 8 от които в старопрестолния град. Общо десет ансамбъла от 7 държави с над 200 чуждестранни и 150 български участници се представят на откритата сцена на Летния театър в парк „Марно поле“. За пръв път се включват групи от Република Башкирия и Панама.

Фестивалът се организира от Национална Секция за България на ЦИОФФ (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни изкуства) и Община Велико Търново. Той е един от 270-те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света.

„За изминалите двадесет и една години в културното събитие се представиха 271 ансамбъла от 113 страни от 5 континента. Пяха и танцуваха 220 български състава. Пред повече от 590 000 зрители бяха изнесени над 600 концерта”, обясни президентът на фестивала Емил Павлов.

Във форума това лято участват Латиноамериканският фолклорен балет „Сантяго дел естеро“ от Аржентина, Държавният песенен и танцов ансамбъл „Мирас“ от Република Башкирия, Монголският музикален ансамбъл „Чоор“ от Китай (Вътрешна Монголия), Националният ансамбъл за песни и танци „Болнели“ от Грузия, Артистичната компания „Мангларес“ от Колумбия, „Гранд балет Панама“ от Панама и Националният фолклорен ансамбъл „Сокаг“ от Eгипет. Групата от Египет се води от заместник-министъра на културата Мохамет Атва.

По традиция една от фестивалните вечери е посветена на родното фолклорно творчество. В нея ще участват Професионален фолклорен ансамбъл „Искра„ от Велико Търново с художествен ръководител Борислав Ангелов, танцов състав „Търновче„ с художествен ръководител Бонка Бонева и Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода„ от Горна Оряховица, с художествен ръководител Георги Петров и др.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов ще се срещне с ръководителите на ансамблите в понеделник в Ритуална зала на Община Велико Търново.

В неделя се състоя конкурсът „Мис Фестивал 2019“, а на 26 юли ще е вечерта на традиционната кухня на Башкирия и Колумбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България