Над 37% от българите пушат, 65 на сто пият

Увеличава се употребата на амфетамини и кокаин

Над 37% от възрастното населението на страната пуши цигари, а над 65 на сто употребяват алкохол. Това показват данните от годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2015 г., предоставени на „Труд“.

Според документа, който бе обсъден на вчерашното заседание на Министерския съвет, рисковите фактори, свързани с начина на живот, са широко разпространени сред българското население.

Освен пушенето и пиенето докладът показва още, че над 70% от хората са с недостатъчна физическа активност. В същото време канабисът е най-често употребяваният наркотик у нас, а взимането на амфетамини и кокаин постепенно се увеличава, особено сред по-младото население.

Повече са и случаите на онкологични заболявания, въпреки че остават под средните стойности за ЕС. У нас най-висока е заболеваемостта от рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи.

Хоспитализациите намаляват за пръв път от 2005 г. Сред водещите причини за влизане в болница са болестите на органите на кръвообращението и тези на дихателната и храносмилателната система.

Според доклада през 2015 г. детската смъртност намалява от 7,6‰ през 2014 г. на 6,6‰, което е най-ниското й равнище в цялата история на демографската статистика в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България