Над 40% от българчетата живеят на прага на бедността

деца, мигранти

Над 40 процента от децата в България живеят в риск от бедност и социално изключване. Това сочи изследване на Националния статистически институт, което отчита доходите и условията на живот за 2015 година.

Статистиката отчита влошаване на демографските тенденции и увеличаване на неравенството в разпределението на доходите. Така  най-богатите 20 процента от населението имат 7,1 пъти по-високи доходи от най-бедните у нас, което се отразява и върху децата.

През 2015 година относителният дял на децата между 0 и 15 години с материални лишения е 54 процента. Половината от децата в България не могат да си позволят почивка извън дома, поне за една седмица в годината. За всеки две от пет деца не може да бъде подсигурено и подходящо място за учене или писане на домашни.

Над 33 процента от децата са с материални лишения живеят в риск от бедност. Тя е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три или повече деца. Най-бедни са семействата с двама възрастни, с три или повече зависими деца. През 2015 година всяко седмо дете, на което родители са с начално или без образование, живее в бедност. Приблизително 12 пъти по-малко са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

От Националната мрежа за децата призоваха за приемане на стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, така че тя да бъде организирана към гарантиране правата на всички деца, превенция за рисковете и подкрепа на родителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България