Над 40% от населението на света е в изолация

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро

100 милиарда долара са спешно необходими на Африка

Над 3,38 милиарда души в близо 80 държави са призовани да си стоят по домовете в рамките на борбата с разпространението на коронавируса, изчисли АФП. Това са около 43% от световното население, което по данни на ООН наброява 7,79 млрд. души за настоящата година.

От тези 3,38 милиарда души, 2,45 млрд. в 42 страни са под задължителна карантина. За останалите все пак е възможно излизане от домовете им, за да ходят на работа, да купуват продукти или за лечение.

Междувременно Икономическата комисия на ООН за Африка (ИКА) съобщи, че страните на континента се нуждаят от спешни икономически вливания на стойност 100 милиарда долара, за да подкрепят работата на националните си здравни системи в условията на пандемия от COVID-19. Половината от тази сума може за бъде осигурена чрез отказ от плащане на лихви по държавните заеми, отпуснати по-рано от международни институции, посочи Вера Сонгве - изпълнителен секретар на ИКА. Тя подчерта, че никога в историята си Африка не се е сблъсквала с толкова мащабна криза като сегашната пандемия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят