Над 400 000 българи ще пътуват за празниците

Снимка: Олег Попов/Архив

Над 400 000 българи ще напуснат домовете си за коледните и новогодишни празници, информира БТВ.

Около 250 000 автомобила се очаква да напуснат столицата утре, съобщиха от Пътна полиция. Най-натоварени ще бъдат автомагистралите „Люлин” и „Струма”, пътят София-Перник, през Владая, пътят за Калотина, Кресненското дефиле.

Очаква се сериозен трафик и по магистрала „Хемус”, където ремонтът на двата тунела до Витиня продължава. При задръствания движението ще се отклонява през обходни маршрути.

Гранична полиция разпореди непрекъснат работен процес на граничните пунктове.

Автобусните превозвачи заявиха, че вече са се подготвили за празниците, като са пуснали почти двойно повече места както по вътрешните, така и по международните линии.

От Българските държавни железници съобщиха, че също са готови за голямото пътуване и уверяват, че няма да има закъснение на влаковете.

„Допълнително вагони са дадени, има увеличение на съставите. Създали сме организация повече каси да са отворени”, заяви инж. Генчо Мирков.

Най-много билети са купени за влаковете София- Горна Оряховица-Варна. Всички места за спалните вагони за изчерпани.

Заради струпването на много хора на софийската Централна гара и Автогарата столичната полиция засили мерките за сигурност. Спецчастите ще дежурят поне до 2 януари, когато се очаква пътниците отново да се приберат в столицата.

От пътна полиция заявиха още, че ще затегнат контрола ще предимно в курортните комплекси и в близост до заведенията.

Черната статистика показва, че часовият диапазон между 11 и 12 ч. е най-опасен за шофиране, а най-много катастрофи стават между 17 и 18 ч. Миналата година по време на коледните и новогодишни празници на пътя са загинали 16 души, а близо 300 са били ранени.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България