Над 5 телефона открити в килията на подсъдими за джихад (обзор)

Тримата сирийци бяха доведени в съда под засилена охрана.

Повече от пет мобилни телефона са открити в килията на тримата сирийци, подсъдими по първото дело за тероризъм у нас. Това стана ясно днес в спецсъда.

Чужденците са сами в килия в следствения арест и отричат GSM-ите да са техни. Магистратите наредиха незабавно да се направи експертиза на телефоните, да се изясни говорено ли е с тях, кога и с кого. Има две версии за появата им - че са внесени срещу рушвети или че са подхвърлени от тайни агенти за събиране на още доказателства.

Мохамед Абдулхамид, Абдула Фади и Хабди Джасен са обвинени, че през февруари са се опитали нелегално да минат границата ни с Турция, за да се присъединят към джихадистите от ИДИЛ или към групировката "Мюсюлмански братя". До момента обвинението се крепи на показанията на анонимен свидетел и на агента от ДАНС Васил Корибаров. Той разказа: „Обади ми се познат. Бил помолен от някой си Махмуд да помогне на трима сирийски младежи  да преминат в Турция. Ангажирал се да им осигури визи. За целта щял да се ползва от услугите на свой познат в турското посолство. Посрещнал ги в София, завел ги на ресторант и ги настанил в хотел в кв. "Надежда". Тримата платили за две нощувки кеш и после доплатили за трета. Не изчакали да получат визите си и без познатият ми да разбере те тръгнали към границата.” След този разказ Корибаров предупредил колегите си по границата да бъдат бдителни. Тримата били заловени на 9 февруари край Свиленград около 4 ч. сутринта. Агентът на ДАНС заминал да ги разпитва.

"И тримата първоначално твърдяха, че искат да стигнат в Турция, за да посетят болните си майки. После признаха, че щели да участват в обмен на щатски долари, които не можели да се ползват в Турция и Сирия. Щели да ги разменят по схема, която не успяха да обяснят. Щели да получат процент от сделката, а доларите били на "Ислямска държава"", заяви служителят на ДАНС.

Разказа още, че в телефоните им имало снимки на въоръжени мъже, на знамето на ИДИЛ, както и на самите подсъдими с автомати в ръце. При ареста им било установено, че укриват сирийските си паспорти в обувките си. Проблемът щял да е по-малък, ако ги заловят, затова ги криели.

"Лице, което има статут на бежанец, не може да се връща там, откъдето бяга. Това е основание да му бъде отнет статута на бежанец", обясни Корибаров по повод намеренията на тримата сирийци да се върнат обратно в родината си. Свидетелство за това им желание били чат-сесии, в които обвинените в джихадизъм кореспондирали със свои приятели в Сирия. "Скоро ще се видим в Сирия", гласяла извадка от разговора. Всичко това Васил Корибаров разбрал с помощта на преводач от български на арабски и обратното.

Абдулхамид от своя страна се оплака, че по време на разпита е бил малтретира. Служители на властта стъпвали по пръстите му, удряли го и го обиждали. "Никакъв разговор не беше проведен. Беше само бой", каза сириецът пред съда и уточни, че Васил Корибаров само давал разпоредби как да се случва тормозът. В резултат на това адвокатът му поиска очна ставка между агента от ДАНС и Абдулхамид. Корибаров отрече. Тримата подсъдими били преминали преглед в болница в Хасково.

Предстои да бъде разпитан втори таен свидетел, вербуван от службите и  вкаран в килията на подсъдимите, за да ги подслушва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право