Над 500 спиращи дъха кадри от старопрестолния град се съревновават за награди

Фотоконкурсът е на Ротари клуб във Велико Търново

125 майстори зад обектива се съревновават с 503 снимки във фотоконкурса "Велико Търново - моето вдъхновение", организиран от Ротари клуб в старата столица. В престижната надпревара, посветена на 80-ата годишнина от основаването на клуба, се включиха творци от цялата страна. Свои творби изпратиха фотографи от Велико Търново, Горна Оряховица, София, Пловдив, Варна, Плевен, Асеновград и други. Някои от тях са известни имена във фотографията, други са любители. Всички обаче се обединиха около идеята да запечатат вдъхновяващи гледки от историческата и културна столица на България.

Спиращи дъха кадри на Царевец, Трапезица, Паметника на Асеневци, река Янтра през всички сезони, стрийт фотография, черно - бели решения, снимки с дрон и с използване на различни фотографски техники представиха авторите на снимките. Цели два дена бяха необходими на журито, за да разгледа и оцени творбите. Негов председател е Генчо Петков - фотограф- художник, артист на AFIAP, носител на много национални и международни награди в над 25 страни. Членове на журито са известната великотърновска фотографка Марина Чамуркова, художникът Петър Крусев, Мила Милчева и Ивайло Цанев от Ротари клуб - Велико Търново.

"Журито определено беше затруднено в избора на най - добрите кадри. Впечатлени сме от вдъхновеното участие на всички в конкурса, каза председателят Генчо Петков.

Снимките бяха оценявани по точкова система от 1 до 10. Кадрите, получили оценка над 8, ще бъдат показани в изложба, която ще бъде открита на 1 ноември в Изложбени зали "Рафаел Михайлов". Тогава ще бъдат подредени и експозициите с детски рисунки на тема "Моят Търновград" от другия конкурс на Ротари клуб, картини на художника и почетен член на Ротари Сашо Филев и пана с историята на Ротари клуб - Велико Търново и Ротари - България, с автор Цвятко Кадийски", информираха от ръководството на организацията.

Първите три най - добри снимки от фотоконкурса ще бъдат наградени съответно със 600 лв., 400 лв и 200 лв. Ротари клуб е предвидил и още една награда - на публиката, в размер на 200 лв. Всеки ще може да даде своя глас за една от стоте най - добри снимки във фейсбук страницата на клуба f/ rotaryvt. Фотографията, събрала най-много харесвания, ще получи наградата на публиката.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени в средата на ноември, когато е кулминацията на честванията за 80-ата годишнина на клуба.

Ротарианците отбелязват своя празник с поредица от родолюбиви инициативи. Сред тях са възстановяването на Багриловия надпис, дарителска кампания за връщане блясъка на Военния клуб, голям концерт на великотърновски изпълнители, поставяне на Капсула на времето до централната поща и други.

Ротари клуб - Велико Търново, е сред най-старите и най-активни структури в страната. Ротарианците участват в десетки инициативи в различни области на обществения живот на старопрестолния град, следвайки основния си принцип: "Служи безкористно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България