Над 55% разкриваемост на престъпленията в Шуменско

Старши комисар Ялчън Расим/вляво/ отчете пред гостите добри резултати на дирекцията в Шумен

2 070 престъпления са станали на територията на ОДМВР-Шумен през м.г., от тях 1 146 вече са с известен извършител и дирекцията отчита 55,36% разкриваемост. За предходната година разкриваемостта е била 46,36%.

Престъпленията против личността намаляват - 88 срещу 78 за предходната година. Станали са 3 умишлени убийства срещу 5 за 2015 г. Телесните повреди са 65 срещу 75.

Престъпленията против собствеността в Шуменско също са намалели. Регистрирани са 846 спрямо 1 010 за предходната година. При грабежите се наблюдава спад с 25%. При кражбите намалението е с 21%. Регистрирани са 633 кражби спрямо 803 за 2015 г. Намаление с 33% се наблюдава и при домовите кражби, през м.г. са регистрирани 107, спрямо 159 за предходната година.

Устойчивост обаче има при измамите - 80 са инцидентите най-вече с ало заблуди, а през 2015 г. са били с две по-малко. Разкрити са 27 престъпления с акцизни стоки - най-вече тютюн без бандероли.

Ръководството на областната дирекция получи поздравления за постигнатите резултати, а на комплексния отчет присъстваха комисар Тодор Гребенаров, зам. директор на ГДНП, гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция пожарна безопасност, окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, председателят на Окръжен съд София Радославова, Соня Александрова, ръководител на Районна прокуратура-Шумен и директорът на ТД “Национална сигурност”–Шумен Калин Кръстев.

"78% от разследванията се решават в срок до 6 месеца, 11% в срок от 6 месеца до 1 година, 69 са производствата, по които разследването е продължило в по-дълъг период", обобщи прокурор Георгиева. "Смятам, че дълг и чест не са празни приказки. Благодаря ви за добрата организация и съвместната ни работа по време на инцидента в Хитрино", каза след отчета гл. комисар Николай Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право