Над 55 000 дванадесетокласници се явят на втората задължителна матура утре

Над 55 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на втората задължителна матура утре.

В сградата на Министерството на образованието и науката в 6.30 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет, съобщиха от МОН.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си най-късно до 7.45 ч. и да пишат с черен химикал.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен и изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците, а самият изпит ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. Първият е модул съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. 

Вторият модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците трябва да носят със себе си съответните принадлежности по математика и да пишат със син химикал. Очаква се на изпита по математика да се явят над 57 000 седмокласници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование