Над 550 млн. лева предвидени в новия буджет за образование и наука

Средствата за образование в новия бюджет са над 550 млн. лева. За първи път имаме такова увеличение. Това не са европейски средства, а пари от държавния бюджет, заделени от приходите за образование и наука. За наука има предвидени над 70 милиона лева, които ще бъдат за приоритетни направления, записани в Стратегията за научни изследвания. Имаме средства и за млади учени. Това обяви във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по наука и образование Милена Дамянова.

На 30 и 31 октомври в старата столица се провежда изнесено заседание на парламентарната комисия, на което учители, директори, експерти, политици дискутират новостите в просветната сфера.

„Предвидени  са средства за повишаване на стипендиите на докторантите. Разбира се, повече са средствата в училищното и предучилищното образование. Там стартира реформата преди повече от година и в момента са насочени към промяна в делегираните бюджети. На първо място- средствата за постоянни разходи в училищата това са осветление, отопление, които не зависят от броя на децата, ще бъдат изведени като отделни средства, като отделен стандарт, а не както сега като част от общия”, изтъкна Дамянова.

Тя добави, че качеството на образование ще се подобри с увеличаване на учителските заплати , за кото  предвидени 240 милиона лева, ще се поема транспорта, разширяват се възможнотите за плащане транспорта на учениците не само до най- близкото училище, но и до най- близката професионална гимназия, независимо че тя може да се окаже в съседна община.

„Имаме средства – над 3 милиона  лева за подкрепа на защитени професии, които са необходими на икономиката, но към които липсва интерес. Вече и осмокласниците ще получават стипендии”, обяви Милена Дамянова.

Тя подчерта, че се работи и за взаимодействието между родители и учители относно агресията. Сред мерките за превенция- задължително психолог и педагогически съветник във сяко едно училище.

Заложени са 8 милиона лева, за да можем да имемае психолози и педагогически съветници в училище, за работа не само ако настъпи криза, но и много преди това. Над 35 милиона лева пък са насочени към обхват на децата от уязвимите групи, защото усилията които полагат учителите за работа с тях са доста повече”, изброи Дамянова.

Тя наблегна и на реформата във висишето образование, към което са насочени над 20 милиона лева.

„Няма как обаче държавата да каже механично от 50 висши училища , ще останат 20. Промяната е  всеки един вуз да изгради стратегия  и да предлага добро обучение, защото няма как ветеринарния институт в Стара Загора да предлага обучение по икономика например. Това е неспецифична специалност, поради което държавата спира да финансира тази специалност- ето това е механизма за регулация!”, подчерта Дамянова.

Зам. Просветният министър Таня Михайлова съобщи, че се разработват механизми за защитени професии, като са взети предвид нуждите и спецификата на всеки конкретен регион. „Ако обучението на регионално ниво , това не означава, че усвояваните професии не са на национално и дори на международно ниво. Такива са специалностите  свързани със сектор енергетика. Тази професия е от национално значение, защото касае стратегически сектор от икономиката, а тя пък е свързана с националната сигурност”, коментира Михайлова.

Тя добави, че има нужда и от кадри в машиностроението.

„В този сектор има голяма динамика, бум на технологии, промяна оборудването. Това означава, че днешното машиностроене не е онова, което е било преди 30 години.

Има нужда от разбиране какво е всъщност какво е професионално образование. Предвиденото увеличение на финансирането е конкретно за всяко училище. Например в Русе след трето класиране от 46 процента, професионалните паралелки скочиха на  55 процента. А при 80 на сто от учениците, които са избрали професионалното образование, са приети според посоченото от тях първо желание”, добави зам.министър Михайлова.

Тя уточни, че стремежът е да се установи колко от завършилите професионално обучение остават в професията и даде пример с туризма, че има подготвени кадри, а работодателите казват, че има недостиг от такива. В процес на изотвяне е регистърът със защитени професии е в съответствие с исканията, нуждите  и предложенията на бизнеса,  на професионалните организации и всички заинтересовани страни.

„През септември учредихме форум за професионално образование и проведохме 6 регионални срещи. Работим със статистическите данни и отчитаме спецификата на всеки регион.  Училището обаче не е панацея. Нужно е в подготовката на кадрите да участват и родителите, и бизнеса. Напоследък работодателите настояват усвояването на професиите да не е в горните класове-единайсти и дванайсти, а да започва от осми клас”, каза още Таня Михайлова.

Според кмета на Велико Търново и председател на НСРОБ Даниел Панов провеждането на такива изнесени заседания по места е изключително полезно за местната власт, защото представените проблеми се решават на място.

„По темата за качественото професионално образование и връзката му с бизнеса и пазара на труда, работим от над 2 години. Имаме направено проучване за липсата на кадри в местните фирми и предприятия и съответно създаване на такива специалности в професионалните училища.

Градоначалникът даде пример с Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, където е открита паралелка по хлебарство, тъй като в общината има над 23 предприятия за сладкарски и хлебни изделия.

„Хубавото е, че бизнесът предоставя  базите си-цехове, лаборатории за проктическите анимания на учениците. В момента общината и ръководството на Земеделския колеж работим върху това да има парлелка след професионалното образование по хранителновкусова промишленост. Търсят се и IT специалисти и заради това ПГ по електроника е във взаимодействие с две местни фирми за такива изделия. Механотехникумът в Горна Оряховица пък бе пред закриване, но това е единственото училище за подготовка на кадри за промишлеността-фрезисти, шлосеси стругари  и заявих, че не бива да се затваря”,  информира Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право