Над 580 000 лв. за фестивали и концерти в Шумен

фестивали и концерти в Шумен

Шумен ще бъде домакин на 120 културни събития през настоящата година, а общината ще финансира тяхната реализация с 525 000 лв. от бюджета си. Местни творци могат да кандидатстват със свои проекти и ще получат още 55 700 лв. от общинския фонд "Култура".

Общинските средства за международни и национални фестивали, концерти и творчески празници са с 35 000 лв. повече от миналата година, каза зам.-кметът Найден Косев при представяне на т.нар. културен календар в петък.

Пет са събитията с международен характер. Тази година след три пропуснати шуменци и гости на града ще видят тридневна историческа възстановка „Доблест и слава“ на Шуменската крепост. В нея ще вземат участие и клубове от Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Украйна. Шумен ще бъде домакин и на традиционните хоровите празници „Добри Войников”, на известния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”, на Друмевите театрални празници "Нова българска драма” и на фестивала за популярна песен „Есенни шуменски вечери”.

Предвидени са и напълно нови инициативи, като рок и техно фестивал, за чието провеждане общината ще отдели 20 хил.лв. Кметството ще финансира и участия зад граница на местни ансамбли и състави.

При формиране на културния календар целта на общината е била да се запазят проявите, които дават облика на Шумен от десетилетия, но и да се намери баланс с инетересите на младите хора, коментират експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България