Над 600 000 души в Турция протестират срещу спорен законопроект

Бекир Боздаг

Законопроект, който оневинява извършителите на сексуални посегателства над деца, предизвика гневна обществена реакция в Турция, пишеГардиън.

Проектът, минал на първо четене в парламента в четвъртък, позволява освобождаване на затворниците, осъдени за секс с лица под 18-годишна възраст, стига да се съгласят да се оженят за жертвите си.

“Докато стане на 18, тя все още е дете. Затова осъждаме този законопроект“, коментира един от протестиращите.

Правосъдният министър Бекир Боздаг обясни, че не става дума за оневиняване на изнасилвачи, а за широко разпространения обичай на детски бракове, който засяга около 3 000 семейства в страната.

Над 600 000 души обаче, сред които филмовата актриса Нургюл Йешилчай и други известни личности, се включиха в онлайн петиция за блокиране на законодателната инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която, според тях, узаконява изнасилването на деца.

Срещу законопроекта се изказа и неправителствена организация, в чието ръководство е по-малката дъщеря на президента Реджеп Ердоган - Сюмейе.

Стотиците протестиращи в Истанбул развяваха копия на предложеното законодателство и слогани - “изнасилването е престъпление срещу човечеството“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа