Над 70 журналисти са загинали през 2016 г, сочи доклад на "Репортери без граници"

Най-малко 74 професионални и непрофесионални журналисти са загинали заради работата си през 2016 г. За това съобщава годишният доклад на неправителствената организация „Репортери без граници”, цитиран от БТВ. Две трети от всички убити журналисти са в в зоните на въоръжени конфликти като Сирия и Афганистан.

Повечето от журналистите са станали жертви на преднамерени убийства, свързани с тяхната професионална дейност. Деветима от загиналите са блогъри, а осем от тях са били хора с други професии, които обаче са предоставяли информация на журналисти.

Черната статистика през 2015 г. беше по-дълга, тъй като тогава загинаха общо 101 журналисти. Това обаче не е никак успокоително, тъй като по-малкият брой жертви е свързан с факта, че много от представителите на медиите се стараят да избягват опасни страни, като Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан и Бурунди, заради което се забелязва сериозно информационно затъмнение в медиите по темите, свързани с тях, отбелязва още докладът.

Това, че повечето от загиналите са били убити умишлено, говори не само за тревожното равнище на насилието, насочено пряко срещу журналистите, но и свидетелства за провала на международните инициативи за защита на медийните работници, подчертават от „Репортери без граници”. Организацията дава и обобщена статистика, която сочи, че за последните 10 години в световен мащаб са убити най-малко 780 журналисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят