Над 700 аптеки в страната няма да работят

Над 700 аптеки в страната затворят врати за ден в знак на протест. Настояват за финансиране, което да ги подкрепи във въвеждането на новите електронни системи.

Промяната засяга най-вече малките аптеки, защото трябва да направят големи инвестиции за закупуване на нов софтуер. Целта е да се регистрира всяка продажба и по този начин да стане невъзможно до пациентите да достигат фалшиви медикаменти.

Преди дни здравното министерство обяви, че аптеките ще имат 6-месечен гратисен период за въвеждането на четец и специален софтуер за проверка на лекарства. А от Националната аптечна камара посочиха, че новите правила ще стимулират монополите в здравеопазването.

Вече над 2000 са аптеките в страната, които са подали заявления за включване в новата система за верификация. Софтуерът изисква медикаментите, които се отпускат с рецепти, да имат специален код върху всяка опаковка. Така е възможно част от аптеките да спрат да продават лекарства на блистери. Това според част от фармацевтичния бранш би довело до ощетяване на пациентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве