Над 700 фирми от 33 държави показват новости от полето до трапезата

Авангардни иновации, променящи цялата верига от полето до трапезата, показва откриващият се утре в Международния панаир в Пловдив 5-дневен мегафорум за агробизнес, вино и храни. Той събира елита на няколко индустрии с важно значение както за икономиката, така и за качеството на живот.

Над 700 фирми от 33 държави ще вземат участие в третото издание на единствената на Балканите проява, която ще продължи от 22 до 26 февруари. Тя включва международните изложби "Агра" и "БиоАгра" (за селско стопанство), "Винария" (за лозарство и винарство), "Фудтех" (за хранителната промишленост), "Хорека" (за оборудване за заведения, магазини и хотели, "Апи България" (за пчеларство) и "Вкусове от Италия". Мегафорумът започва с рекорд - новите участници са 25% от общия брой, 53 фирми се завръщат след кратко отсъствие, а над 40 са световните и европейските новости, които за първи път ще бъдат демонстрирани в града под тепетата.

Най-голяма е Международната селскостопанска изложба "Агра", която изненадва с технологичния напредък, фокусиращ се върху здравето на земята и хората. Една от новостите е технологията за сеене без оран No-Till, която копира естествените процеси. Представени са и машини за нейното прилагане. Силата на природата се използва и в торовете, които стимулират собствения имунитет на растенията. Те са една от световните новости на "Агра 2017". Слънчогледов хибрид, в който са съхранени гените за устойчивост, и царевичен хибрид, пригаждащ се към климатичните особености, присъстват в листата на върховите разработки.

Други решения запазват качество на селскостопанските продукти до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път се показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините и спират вредните UV лъчи и праха.

Впечатляващо е представянето на научните институти от състава на Селскостопанската академия. Те са разработили нови сортове зърнени култури, плодове и зеленчуци, които се отличават с високи добиви и намален риск от заразяване с болести. Един от тях е сусамът "Невена" за механизирано отглеждане, представляващ световна новост. От същия ранг иновация е и съоръжение за размножаване на пауловния. Интерес буди и първата българска технология за биологично производство на малини.

На "Агра 2017" най-силно е присъствието на производители и дистрибутори на техника, сред които са и най-големите български заводи. Показва се и широка гама машини от водещи световни марки. По-голямо е и предлагането на оборудване за животновъдството, оранжерийното производство и отглеждането на памук. Фермерите могат да намерят инвентар и материали, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер. Все повече са изложителите, демонстриращи технологии и техника за лозарство, винарство и хранителна индустрия във "Винария" и "Фудтех". Шестте изложби са отворени всеки ден от 9 до 18 ч, а в неделя - до 14 ч. Трима посетители имат шанса да спечелят наградите, осигурени от "Международен панаир Пловдив" - мотокултиватор Antor, хидрофорна помпа Wilo и комплект ножици ARS.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес