Над 71 000 лева измъкнаха вече измамниците от пенсионери в Разградско

Над 71 000 лева „заработиха” телефонните измамници само за 10 дни, мамейки възрастни хора от Разградско, които хвърлят парите си от терасите да помагат на „полицията”. Към печалбата в левове има и сериозно количество злато.

Полицията успя да спаси 17 500 лева от сумата, залавяйки куриер с две торби плячка от старците.

От октомври досега в района има 11 измами, по схемата за помощ на полицията при операция за задържане на телефонни мошеници. Въпреки масираната кампания и предприетите мерки, и този четвъртък от пенсионерки са били измъкнати 15 250 лева. 79-годишна жена хвърлила от балкона си 10 000 лева. По същия начин дала на куриера, уж полицай, и дебитната си карта. След нея 84-годишна жена подкрепила акцията на „полицията” с 5250 лева, също хвърлени от терасата. Тя дала за каузата в борбата срещу престъпниците и златните си накити с тегло около 15 грама.

Успешната за измамниците серия издевателства над пенсионерите в Разград, започна на 5 октомври с 14 000 лева, дадени от възрастно семейство. След затишие от 2 седмици телефонният тормоз започна отново и почти не е спирал. Стигна се до там, че възрастна жена първо метна от балкона 600 лева, с които да услужи по спешност на полицията. На другия ден, отново помолена за съдействие, отишла и изтеглила от банката и 1500 лева, които оставила под пейка в парка, където уж била операцията. Че е жертва на престъпниците, разбрала три дни по-късно.

Най-възрастният измамен е на 96 години, който пък дал 3760 лева. През периода има и десетки неуспешни опити, за които е сигнализирана полицията.

От там коментират, че измамниците ловко са напипали тънката струна на чувството за справедливост и съпричастност у възрастните хора, които са възпитани да помагат на закона и така ги превръщат в жертва на престъпните си машинации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България