Над 72% избирателна активност на референдума в Иракски Кюрдистан

Избирателната активност на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан е била над 72%, заяви говорител на Електоралната комисия към Кюрдското регионално правителство.

Очаква се официалните резултати да станат ясни след около 72 часа. 3,305,500 души са дали гласовете си, което представлява над 72 % от населението.

Първите резултати от референдума в Кюрдистан показват, че повече от 90 процента от гласоподавателите подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан.

Улиците на Ербил и по-големите градове в Северен Ирак се изпълниха с хора, които празнуваха резултатите от допитването.

В същото време ООН предупреди, че състоялият се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие.

"Генералният секретар е обезпокоен от възможния дестабилизиращ ефект на референдума в Иракски Кюрдистан", се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено след приключването на гласуването.

"Генералният секретар уважава суверенитета, териториалната цялост и единството на Ирак и смята, че всички проблеми между федералното правителство и регионалното правителство на Кюрдистан трябва да бъдат разрешавани чрез структуриран диалог и конструктивни компромиси", добави говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят