Над 770 селища в страната са без ток

776 населени места в страната са без ток, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея обстановката е нормална за зимни условия и цялата енергийна система на страната е мобилизирана.

Най-много селища без ток има в община Търговище – 197. В община Добрич са 146, в Силистра – 103.

"През изминалата нощ 90 екипа са работили за овладяване на ситуацията. През месец септември Министерството на енергетиката направи анализ за установяване готовността за посрещане на есенно-зимните условия, с който са заключили, че енергийните дружества имат готовност за настоящата ситуация", каза още Петкова пред БНТ.

Тя съобщи, че електроенергийният системен оператор има рамков договор за облитане с хеликоптери и дронове, за да разберат каква е ситуацията в реално време и да реагират моментално.

"Обстановката е нормална за зимни условия. Екипите на електроенергийният системен оператор работят на пълни обороти. Предприели сме необходимите мерки", увери енергийният министър.

Тя съобщи, че аварийните екипи са удвоени навсякъде, за да се реагира адекватно на всички повреди.

Междувременно кметът на Девня Свилен Шитов съобщи, че всички населени места в общината са без ток заради силния вятър. Ток няма и в самия град Девня. В област Силистра ток има само в градовете Силистра, Тутракан и Дулово, във всички останали населени места електрозахранването е прекъснато, съобщи дежурният в Областния съвет по сигурността.

Пътищата на територията на региона са затворени за движение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България