Над 8 тона оборудване за пожарната и гражданската ни защита

Швейцария дарява на България над 8 тона оборудване и материали за нуждите на противопожарната ни охрана и на гражданска защита, съобщиха за “Труд” от посолството ни в Берн, което е организатор на дарителската акция.

Дарението се предоставя от швейцарската Федерална служба за гражданска защита на населението и от Службата за гражданска защита на кантона Базел, от чийто склад вчера е потеглил натовареният с дарението камион.

Компресори, моторни помпи и триони, къртачи и шлангове са само част от оборудването, което е предназначено за Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) към МВР и за Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ).

Със съдействието на посланичката ни в Конфедерация Швейцария Меглена Плугчиева дарението е договорено по време на посещение през октомври 2016 г. в алпийската страна на главен комисар и директор на ГДПБЗН Никола Николов и на председателя на НСОРБ Даниел Панов.

Дарението е предназначено за обезпечаване нуждите на общините от материали и оборудване за гражданска защита и противопожарна охрана.

Като резултат от посещението в Швейцария на главен комисар Никола Николов и на г-н Даниел Панов посолството ни в Берн организира и работна визита в Конфедерация Швейцария на делегация от кметове на български общини. От 24 до 26 април т. г. те ще се запознаят с швейцарския опит при дейността на доброволчески формирования към общините в областта на противопожарната отбрана.

Докато у нас тя е само професионална, в Швейцария, Германия и в други западноевропейски държави доброволната противопожарна охрана е широко разпространена и надеждна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България