Над 8000 водоплаващи птици преброиха в Северозапада

Над 8000 водолюбиви птици преброиха в река Дунав и вътрешни водоеми в областите Видин и Монтана еколози и природолюбители. Служители на РИОСВ – Монтана и активисти на Българското дружество за защита на птиците, сдружение „Зелени Балкани”, други неправителствени организации и доброволци обходиха поречието на Дунав от видинското село Връв до Долно Линево край Лом и регистрираха 5100 птици от 21 вида.

Най-многобройни са ятата със зеленоглави патици. По голямата река са забелязани също 4 неми лебеда, 45 белочели гъски и двойка от вида „бял ангъч”. Два морски орела пък са видени край село Сланотрън и при ТЕЦ-а край Видин. В района на язовир „Огоста” са наблюдавани 2547 птици от 17 вида. Преброяване на пернатите е извършено и в язовирите край селата Смирненски и Дреновец.

Общо в областите Монтана и Видин експертите са преброили 8083 птици от 24 вида, бройката е пет пъти по-голяма от миналия януари. Според еколозите суровата зима и студовете в Западна Европа са прогонили водоплаващите птици към незамръзващите водоеми в по-южните части на континента. В Европа среднозимно преброяване на водолюбивите птици се извършва от 1967 година, а у нас от 1990 г, акцията е част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони