Над €600 млрд. за икономиките в ЕС предлага ПЕС

Удвояване на размера на плана „Юнкер“, който сега предвижда инвестиции от  315 млрд. евро в икономиките на страните членки на ЕС до 2018 г. - около тази идея се обединиха премиерите и лидерите от Партията на европейските социалисти (ПЕС) по време на срещата в Париж. Домакини на сбирката бяха председателят на ПЕС Сергей Станишев и френският президент Франсоа Оланд.

Левите препотвърдиха основните си приоритети. Сред тях са защита на социалните права на гражданите и грижата за повишаване на икономическото благосъстояние. Бе обявено, че политиката на строги икономии е изцяло погрешен подход, който има обратен ефект. Вместо това европейските политици от левицата настояваха фокусът да бъде поставен върху инвестициите, защото „само повишаването на растежа ще доведе до създаване на повече и по-качествени работни места и данъчни приходи“.

„Европейската идея е жива. Имаме волята да поемем политическото лидерство. За разлика от десницата прогресивните партии не могат да губят повече време в приказки. Имаме визия за Европа и предлагаме конкретни решения в Програмата за прогресивни реформи“, заяви  Станишев.

Очаква се левите лидери да предложат по-конкретни стъпки на следващата си среща преди Европейския съвет в Братислава през септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика