Наемателите в София все по-често търсят лукс

През първата половина на 2019 г. има 50% ръст на сключените договори за наем на луксозни имоти, като водещи райони са Докторски паметник, Лозенец и центърът на града.

Ръст от 50% на сделките

Плащат по 16 лв./кв. на хазяите

Брокери докладват за сериозно оживление в този сегмент

Наемателите в София все по-често търсят луксозни имоти. Брокери докладват за сериозно оживление на наемния пазар на луксозни имоти в столицата. През първата половина на 2019 г. се отчитат ръст от над 50% на подписаните договори за наеми на жилища във високия ценови клас, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на града. Причината за това е големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.

Сред активните квартали и в този сегмент през първата половина на годината отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. България, където има сериозно предлагане на апартаменти под наем, които са купени с инвестиционна цел. Предимството за наемателите е наличието на места за паркиране, новото строителство и близостта до големи офис зони.

В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на луксозен апартамент остава в диапазона 7,5-8 евро/кв.м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над шест месеца. Причините са повишеното предлагане и в редица случаи нереалистичните очаквания на наемодателите.

Ръст на предлагането на фона на умерено търсене - това е констатацията за луксозния сегмент имоти за полугодието, коментират експерти. След покачването на цените през предходните години лукс имотите също се увеличиха на брой, показват данните на брокерите. Ситуацията на пазара в този сегмент все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените са близо до пазарните нива.

Пазарът на луксозни имоти отбелязва висока активност през първата половина на 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар. Водещо остава търсенето на жилища за собствени нужди, а не с инвестиционна цел, коментират още брокерите.

 

Пазар

Сделките нарастват

Тенденцията тази година е купувачите да са водеща страна при преговорите за луксозни имоти. Прави впечатление, че по-силно изразени през първата половина на 2019 г. са отстъпките при сделките с къщи. Причината е по-малкият брой сделки в този сегмент и фактът, че в много случаи се продават уникални като характеристики имоти. Липсата на достатъчно аналози на пазара прави по-трудно определянето на първоначалната цена и съответно вероятността от корекции в хода на преговорите е по-голяма в сравнение с продажбите на апартаменти.

През първата половина на миналата година повечето договорени отстъпки при покупката на луксозни имоти са били до 5% от цената, докато през настоящата година най-голям дял имат сделките с над 5% отстъпка. В същото време обаче има ръст на запитванията и на сключените сделки през първата половина на годината, което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.

 

Витошката яка е най-популярната локация

Купуват скъпи къщи в Бояна и Драгалевци

Плюс е по-добрата комуникативност

Докато кварталите в южната част на София се оформят като предпочитани за покупка на висок клас апартаменти, тези по Витошката яка остават основно в полезрението на търсещите къщи. Данните на брокерите показват, че в тази част на София са регистрирани над 70% от продажбите на къщи за последната година и половина.

“С появата на затворени комплекси кварталите в подножието на Витоша се развиха и като апартаментни локации. Въпреки това купувачите припознават Бояна, Симеоново, Драгалевци и района около Камбаните като емблематични места за покупка на къща, докато за апартаменти се насочват към кварталите в рамките на компактния град, отчасти и заради по-добрата комуникативност”, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор в компания за луксозни имоти.

 

Подобряват инфраструктурата

2000 евро/кв. м за дом в затворен комплекс

Лозенец остава водещ на пазара

Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като Лозенец. В тези части на столицата са регистрирани и най-голям брой сделки през първата половина на годината, но прави впечатление и появата на нови квартали като Кръстова вада и Манастирски ливади във високия сегмент на жилищния пазар.

“В Лозенец ценовите нива остават почти без промяна през последните месеци, но очакваме по-сериозен ръст с появата на нови проекти на утвърдени на пазара компании”, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор в компания за луксозни имоти.

В района на Манастирски ливади цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв.м, докато в затворените комплекси на бул. “България” подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв.м. Сред предимствата на квартала е близостта до Витоша и едновременно с това - до един от главните булеварди в София и офис зоната по него.

В същото време с разрастването на строителната активност в тази част на София вече са в ход и мерки за подобряване на инфраструктурата, което също е предпоставка за нарастващ интерес за покупка. Подобна е ситуацията в квартал Кръстова вада, където изграждането на метростанция и оформянето на голяма търговска и офис зона стимулираха жилищното строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти