Нает от измамници за куриер занесе парите в полицията

Снимка: Цветелина Георгиева

Честен шуменец, нает да извършва куриерски услуги, получи портфейл в кофичка от кисело мляко, усети, че е влязъл в схема на измамници и отиде право в полицията. В РУ-Шумен към 18 часа в понеделник се появил 24-годишен мъж и предал на униформените странната пратка. Полицаите открили в портфейла 1290 лв., личната карта на 75-годишен пенсионер, както и дебитната му карта. Веднага отишли на адреса на "изпращача", а там дядото дори отказал да ги пусне, защото ... били цивилни. "Не отварям на полицаи без униформа", обяснявал той и отказвал да повярва, че е станал жертва на телефонни измамници.

Пенсионерът повярвал на няколко обаждания по телефона и се съгласил да седейства на "полицията" да залови мошеници, като хвърли от 5-ия етаж на дома си всички налични спестявания. В суматахота мушнал банкнотите в портфейла с личния документ и дебитната карта. Поставил го в празна кофичка от кисело мляко да не буди съмнение, опаковал и в найлонова торба и метнал всичко в тревата пред блока. Прибрал се веднага у дома, да не гледа "акцията".

Часове по-рано телефонните измамници вече били успели да наемат по телефона 24-годишен шуменец, като му обяснили, че са фирма за ПВЦ-дограма в Русе. Търсели представител в Шумен, който да взема заявки с размери от хората и да ги транспортира до тях. Дори успяли да заблудят негов приятел, който го препоръчал като надежден куриер. Така младият мъж се озовал под терасата на дядото и очаквал да вземе "заявка".

Героят в случката, който е спасил парите на дядото, настоява за анонимност. Най-малкото защото "работодателите" му може да са отмъстителни хора. Разказа обаче пред "Труд", че силно се изнанадал от вида на обемната пратка. Преди това пък му се сторило странно и друго обяснение на "шефовете" - че не може да позвъни на вратата на човека, който ще си сменя дограмата, защото дъщеря му го е заключила.

"Веднага се усъмних, че е нещо друго и става дума за измама, качих се в колата и деректно дойдох в полицията да предам на тях пратката. Смятам, че всеки друг на мое място би постъпил така. Не става дума за геройство", категоричен е спасителят. Според полицаите обаче, постъпката му заслужава внимание, през последните години не се сещат за такъв подобен случай на честно "муле". Иначе хванатите от полицията с пари и осъдените куриери са доста.

Шуменецът, пожелал анонимност, дори казва, че не е броил парите. Сега съветът му към други хора, които си търсят допълнителна работа е внимателно да проучват кой и за какво ги наема. "Проверявайте! Влязох в схемата им без да съм на ясно. Ужасявам се, когато всеки ден чувам за измамени хора", обяснява гражданинът. Неговите "работодатели" му обещали 200 лв. за доставена пратка от Шумен до Русе, дори щели да поемат бензина. Той работи като технически изпълнител към фирма, пътува извън града и смятал, че ще може да съвмести втората дейност.

"Ако усетите нещо съмнително, не проявявайте самоинициатива, попитайте в полицията", категоричен е главният разследващ полицай на РУ-Шумен Веселин Захариев. Според него, единствено по-строго наказание, задължителен затвор за телефонна измама, може да спре групите, които печелят лесни пари от доверчиви хора. Нужна е промяна в Наказателния кодекс.

Единични са случаите, когато парите на измамените се оказват в честни ръце, както последният случай от Шумен. По него е образувано досъдебно производство, дядото скоро ще си получи портфейла с парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право