Назначиха съдия Сара Стоева за зам.председател на Окръжния съд в Търново

Съдия Сара Николова - Стоева официално встъпи в петък в длъжност като заместник на административния ръководител - заместник председател на Окръжен съд - Велико Търново. Тя бе назначена с решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 168 ал. 2 от ЗСВ, след предложение от административния ръководител-председател на Окръжен съд - Велико Търново г-жа Теодорина Димитрова. Предложението бе гласувано на проведеното на 11.04.2017 година заседание на съдийката колегия на ВСС и подкрепено с пълно единодушие с 11 гласа "за" от членовете на висшия административен орган.

Съгласно последните изменения на Закона за съдебната власт (чл. 86, ал.3, т.3 от ЗСВ), преди да бъде внесено във ВСС, предложението на съдия Димитрова е било предварително поставено за обсъждане на проведеното на 30.01.2017 г. Общо събрание на съдиите от Окръжен съд, на което съдия Стоева е била изслушана и предложението за нейния избор е било единодушно подкрепено от всички 14 съдии от ВТОС.

"Мога да кажа, че наказателното отделение на съда е много добре ситуирано от страна на съдии, служители и изпълнението на работата им. Независимо от незаетите към момента две бройки по щат за съдии, считам, че ние сме се справили добре с работата. Днес медиите пак писаха, че някакви дела били бавени по 22 години. При нас няма такова нещо. Абсолютно всички наказателни дела образувани до 2015 година са решени. От 2015 година има едно единствено нерешено дело по обвинение за пране на пари, което е много тежко с оглед разпита на свидетели извън страната, чието призоваване е много трудно. За 2016 година са ни останали нерешени само седем дела и то образувани във втората половина на годината. Т.е. към момента имаме само 8 стари дела от предходни години. Това означава, че работата ни е много добра и мисля, че това се дължи на факта, че както колегите, така и съдебните служители са много мотивирани. Предизвикателствата са изключително големи пред нас, но се надявам, че когато дойде време да предам длъжността на следващия зам-председател, наказателното отделение да е в поне толкова добро състояние, колкото е и сега", заяви съдия Стоева по време на импровизираната церемония по встъпването в длъжност.

Съдия Стоева има 35 години юридически стаж, от които 25 години и 7 месеца в съдебната система. Завършила е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "право" през 1981 г, като първоначално работи като юрисконсулт. През 1991 година, с решение на Народното събрание (съгласно тогава действащата нормативна уредба) е назначена като съдия в Районен съд - Велико Търново. През 1998 г. е назначена като съдия в Окръжен съд - Велико Търново, която длъжност е заемала и до момента. Има изключително богат опит в разглеждането както на наказателни, така и на граждански, търговски и административни дела. През последните 10 години работата и е почти изцяло в областта на наказателното правораздаване.

При последното си атестиране през 2014 година получава изключително висока оценка от КПА на ВСС и Помощната атестационна комисия, в която е отбелязана много добрата и теоретична подготовка и познаване на съдебната практика, видни от високите правни качества на постановените от нея съдебни актове, както и нейната висока дисциплинираност и организираност, показателни за които са резултатите по отношение срочността при разглеждането и решаването на делат.

Съдия Стоева няма налагани дисциплинарни наказания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини