Назърбаев се оттегли след 29 години на власт

Назърбаев (вляво) ще бъде заместен временно от Токаев.

Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

За последно той бе преизбран през 2015 г. с 97,7%

Дългогодишният президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев изненадващо обяви, че се оттегля от поста си след 29 години начело на богатата на петрол и газ централноазиатската република, без да посочи причини за решението си, предаде Ройтерс.

Назърбаев е последният от бившите съветски лидери, които от разпада на СССР насам все още държат контрола върху страната си, припомнят наблюдатели.

Новината за оттеглянето се оказа неочаквана както за Москва, така и за световните пазари, на които казахстанските държавни облигации загубиха значителна част от стойността си, а рублата отбеляза рязък спад спрямо долара.

Председателят на Съвета на федерацията - горната камара на парламента на Русия, Валентина Матвиенко коментира, че информацията за оставката на Назърбаев е била шокираща за руското държавно ръководство.

Задълженията на държавен глава на Казахстан ще се изпълняват съгласно конституцията на страната от председателя на законодателното събрание Касим-Жомарт Токаев, който ще влезе в сила на правомощията си на 20 март.

През 2015 г. Назърбаев бе преизбран за пореден 5-годишен мандат като президент на Казахстан с 97,7 % от подадените гласове на избирателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят