Найджъл Фараж: Изборен съюз с Борис Джонсън може да донесе „огромна“ победа

Снимка: Архив

Лидерът на новооснованата "Партия Брекзит" Найджъл Фараж заяви, че евентуален изборен съюз с фаворита за нов председател на управляващата британска Консервативна партия Борис Джонсън може да донесе „огромна“ изборна победа на привържениците на излизането от Европейския съюз без сделка, пише The Daily Express. Фараж направи тези коментари на мероприятие за Брекзит в Лондон, организирано от изданието.

Според информацията на вестника, спонсорите на Консервативната партия натискат за пакт между торите и „Партия Брекзит“ и лидерът на последната заяви, че ако Джонсън има характера да се обяви за излизане от Съюза без споразумение чрез едни предсрочни избори, те могат да сключат съюз.

Евроскептиците в Консервативната партия обаче се опасяват, че партията на Фараж може да раздели гласовете на евроскептичните тори, което ще даде допълнителен вот за лейбъристите и други фракции.

Бившият лидер на ЮКИП призна, че шансовете за предоговаряне на сделката с Брюксел, сключена от все още настоящият британски премиер Тереза Мей, са много малки.

Според Фараж, Джонсън трябва да каже на ЕС, че Великобритания има намерение да продължи напред без сделка. „Можете да ги принудите да действат и може да предложат някаква „безмитна“ сделка“, предположи той.

Това обаче може да доведе до вот на недоверие в парламента, където про-европейските консерватори най-вероятно ще гласуват срещу бившия кмет на Лондон. „Ако той е готов да бъде свален и да отиде на предсрочни избори с тази платформа, тогава с подкрепата на хора като мен ще постигне огромно, триумфално мнозинство. Ако е готов да върви по този път, аз ще искам да работя с него, разбира се, че ще го направя“, каза Найджъл Фараж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа