Най-вероятната причина за взрива в цеха за биогаз е техническа неизправност

Кадър от БТВ

Стабилно е състоянието на пострадалите вчера работници в цеха за биогаз в ямболското село Симеоново. Единият от тях вече е освободен за домашно лечение. Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на съоръжението. Днес продължават огледите на местопроизшествието. За това информира БНТ.

В момента на аварията в реактора е имало около 700 кубически метра тор, при капацитет 1000 кубика. Количеството газ в инсталацията е било минимално и не е имало взрив, твърди собственикът на инсталацията. Нанесените щети са за милиони левове. Инсталацията е била предвидена като електроцентрала, ползваща възобновяеми енергоизточници, но не работи като такава.

"Предполагам, че това е конструктивен или проектантски дефект на самата конструкция. Реакторът е поддал и съответно се е разрушил, при което биомасата, която се е съдържала в него се е разляла. Обектът е трета категория. Приет е тази година януари с приемателна комисия назначена от ДНСК София. Технологията е такава, че не предполага никакъв взрив, налягането на газа, който се съдържа вътре е изключително ниско", обясни Георги Станев, собственик на инсталацията за биогаз.

След инцидента веднага на място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. От аварията са пострадали трима работници, двама от тях остават в ямболската болница. Най-тежко пострадалият работник е настанен в реанимация със счупена гръдна кост. Към момента не се налага транспортирането му в друго лечебно заведение.

"За момента е в стабилно състояние, контактен е, адекватен е. Предстоят му допълнителни рентгенови изследвания за уточняване на възможни възникнали усложнения в резултата на травмата", каза д-р Георги Манчев, началник ОАИЛ, Ямбол.

Сред населението в село Симеоново няма паника. Голяма част от хората дори не са разбрали за инцидента.

"Дойдоха различни специализирани институции, от които разбрах, че няма опасност от обгазяване на селото и няма опасност за живота за хората, живеещи в село Симеоново. Няма паника в селото. Хората са спокойни", заяви Румяна Илчева, кметски наместник.

Днес предстоят нови огледи и замервания на мястото на аварията, за да се установи каква е причината за инцидента. Проектант на инсталацията за биогаз е ямболска фирма. Съоръжението е въведено в експлоатация от началото на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България