Най-високият човек в историята

Великанът Робърт Уодлоу с право заема почетното място в списъка на най-високите хора в историята. Роден е в град Алтън, щата Илинойс (САЩ). Появил се е на бял свят с напълно обичайни размери. Но на 8 години, със своите 183 см, вече бил по-висок от баща си.

На 9 години Робърт тежал 82 кг и бил висок 188 см. Бил толкова силен, че с лекота можел да качва баща си на ръце по стълбата в дома им. В училище за него бил изработен специален чин. При завършване на средно образование бил висок 2,7 м.

38-2Безпрецедентния си ръст Робърт дължал на неуморната работа на хипофизната жлеза. Заради височината си той не можел нормално да ходи, затова бил принуден да носи специални скоби на краката си. Постоянно му изтръпвали крайниците. Кракът му бил толкова голям, че носел обувки 78 номер. Можете да видите сравнение между обувките на обикновен човек и тези на гиганта.

Робърт Уодлоу бил национална знаменитост. През 1936 г. гастролирал из Щатите с цирка на братя Ринглинг, а през 1938 г. направил промотур за InterCo. Участвал в реклами на шивашки предприятия, които изработвали за него дрехи с невероятни размери напълно безплатно.

За съжаление, по време на посещението на Националния горски фестивал в Манисти, Мичиган, една от скобите наранила глезена му. Раната се инфектирала и лекарите не успели да спасят живота на Робърт. На 15 юли 1940 г., на възраст 22 години, с ръст 2,7 м и тегло 223 кг, Робърт Уодлоу починал.

Само няколко дни преди смъртта си той бил официално обявен за най-високия човек в света. В чест на Робърт Уодлоу в родния му град Алтън е издигната негова статуя в естествена големина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл