Най-големите космически трагедии

Често апаратите се разхерметизират и екипажите умират от задушаване в адска агония, други „имат късмет“ - взривяват се в полет

 

През кратката, но турбулентна история на изследването на Космоса, сме ставали свидетели на не една или две трагедии. Общо 21 астронавти са загубили живота си в „преследване на безсмъртието“ и да запишат името си със златни букви в историята.

Причините за катастрофите обикновено са три: дефекти, свръхсамоувереност на екипажа или неадекватни инструкции от Земята.

Сред най-фрапантните инциденти е разхерметизацията на совалката „Челенджър“. Тази техническа неизправност довежда до една от най-големите трагедии в историята на НАСА.

Никога няма да бъде забравен инцидентът от 1 февруари 2003 г., когато совалката „Колумбия“ се разпада заради ерозирало парче от рампата, което се отчупва, отскача и се забива в топлинния й щит.

Зловещото в случая е, че от Земята „спестяват“ този факт на 7-членния екипаж и астронавтите не знаят до последно, че ги чака сигурна смърт.

Друга трагедия е свързана с космическия кораб „Союз 11“, която извежда в орбита станцията „Салют 1“. Тримата космонавти прекарват 23 часа в орбита и при завръщането им на Земята всичко изглежда идеално въпреки множеството трудности в Космоса. Когато обаче спасителният отряд чука на корпуса на капсулата, не се чува обратен отговор - става ясно, че хората са загинали поради разхерметизация по време на влизане в атмосферата. Въздухът на екипажа е изтекъл за секунди и те са умрели от задушаване и в адска агония. Важно е да се отбележи, че дотогава (1967 г.), космонавтите не са ползвали скафандри, които биха спасили живота им.

 

„Аполо 11“ и неадекватността на НАСА

Излитането на Аполо 11

До ден днешен остава загадка защо инженерите на НАСА пренебрегват предупрежденията на астронавтите, че совалката „Аполо 11“ е потенциална гробница, тъй като в командния модул има голямо количество запалим найлон. Още при първия генерален тест очевидният дефект се проявява - вътре избухва пожар, но от централата отказват да прекратят тренировките. Астронавтите не успяват да отворят люка и се задушават. При разследването са открити 1407 дефекта, които в крайна сметка принуждават инженерите да се съобразяват с безопасността на екипажа, отколкото с крайните срокове.

 

 

Падането на „амбициозният Virgin Spaceship Two

18-1-2Калифорнийската пустиня Мохаве става гробница на един от най-амбициозните проекти в последно време - Virgin Spaceship Two се разпада едва две секунди след като е изстрелян около 16 километра над земята. Загива вторият пилот Майкъл Алсбъри, а пилотът Питър Сийболд оцелява с тежки контузии.

 

„Союз 1“ - в чест на Ленин

18-1-3Първата пилотирана мисия, която поставя началото на лунната програма на СССР, полита от космодрума „Байконур“ в ранните часове на 23 април 1967 година, отбелязвайки рождения ден на „вожда на народите“ Ленин. Предишните три безпилотни полета са неуспешни. Преди пращането на космонавтите в орбита са открити над 200 дефекта, но няма как - трябвало да се ознаменува рождението на лидера. След 13-ата обиколка на Земята системата за стабилизация излиза извън контрол. При влизането в орбита главният парашут отказва и следва експлозия, която убива екипажа.

 

„Чалънджър“ - взрив над небето на Флорида

"Чалънджър"

Никой не предполага за огромната трагедия, която ще се разиграе пред очите на милиони хора на 28 януари 1986 година.

Въпреки предупрежденията за изключително ниската температура за изстрелване - минус 8 градуса, ракетата полита, като едва 73 секунди по-късно тя се взривява над небето на Кейп Канаверал, Флорида. Като причина за това се сочи загубата на еластичност на гумените уплътнения при ниски температури. Така връзката с двигателя е била нарушена и агрегатът се е откачил. Екипажът оцелява след ужасния дефект само за да загине секунди по-късно под натоварването от 20 G и падане в океана с 333 км/ч.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии