Най-големите трагедии във футбола

Падналият самолет на „Шапекоензе“ се нареди сред най-големите трагедии в историята на футбола. Номер 1 в черната хроника е на 24 май 1964 г. Жесток бой на националния стадион в Лима на олимпийската квалификация Перу - Аржентина отнема живота на 318 души, а още 500 са ранени. Фенове на домакините нахлуват на терена след два отменени гола.

Полицейска грешка и пуснат сълзотворен газ води до смъртта на 126 души на 9 май 2001 г. в ганайската столица Акра. Случва се на мача „Хартс ъф Оук“ - „Асанте“, на който има над 70 000 зрители. Третият подобен инцидент е преди световната квалификация Гватемала - Коста Рика през 1996 г. Над 80 души са стъпкани до смърт в опита си да влязат без билети на стадиона.

Стигаме и до един от най-известните черни случаи - 15 април 1989 г. Полуфиналът за купата на Англия между „Ливърпул“ и „Шефийлд Юнайтед“ на стадион „Хилзбъроу“. Тогава 96 фенове на „червените“ загиват при паднала трибуна. Между тях е и 10-годишният братовчед на звездата Стивън Джерард.

Природата също може да бъде убиец. Мощна светкавица удари стадиона в Непал на 12 март 1988 г. по време на мача срещу Бангладеш. Умряха 93 души.

Край пирамидите се бият с ножове и мечове. Случи се на мача „Ал Масри“ - „Ал Ахли“ през 2012 г., на който загинаха 79 фенове и над хиляда бяха ранени. Подобен инцидент помрачи и мача, който по света наричат „Суперкласико“ - между „Бока Хуниорс“ и „Ривър Плейт“. Загиват 71 души на големия двубой от 1968 г.

Монумент с надпис „2 януари 1971 г. - помнете завинаги“ има на стадион „Айброкс“ в Глазгоу. Сбиха се феновете на „Рейнджърс“ и „Селтик“, а черната статистика сочи - 66 убити и над 200 ранени.

Завършваме ужасяващата хроника с инцидент, подобен на този с „Шапакоензе“. Светът никога няма да забрави 6 февруари 1958 г. Самолетът на „Манчестър Юнайтед“ се разбива край Мюнхен на връщане от мач с „Цървена звезда“ в Белград. Осем от футболистите на сър Мат Бъзби загиват, а общият брой на жертвите е 23.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят