Най-голямата АГ-болница в Североизтока плаче за ремонт

Варненската АГ-болница, която е най-голямата в Североизточна България и единствена има център за проблемни бебета, се нуждае от спешен ремонт. Покривите на здравното заведение и прилежащия му диагностично-консултативен център текат при всеки дъжд, а родилки и оперирани жени не могат да се транспортират по етажите на носилка, тъй като липсва голям асансьор. Това съобщи управителят на общинското здравно заведение доц. Емил Ковачев, който призова местния парламент аварийно да разпореди обследване на ниското тяло заради съмнения, че в конструкцията му има пукнатини и да включи в бюджета на Варна за 2017 г. 730 000 лв. за основен ремонт.

В 42-годишната сграда, строена за общежитие, такъв не е правен поне от 20 г. "Не е по силите ни да се справим сами, въпреки че работата ни непрекъснато се увеличава", поясни доц. Ковачев. От началото на годината до края на ноември в АГ-болницата са проплакали 2080 бебета - половината от родените в областта. Спасени са и 273 недоносени пеленачета.

Годишно през стационара минават над 6000 пациентки, но голяма част от тях са неосигурени, а клиничните пътеки за нормално раждане и секцио са недооценени, затова годишната печалба на болницата е минимална и не позволява сериозни собствени инвестиции, допълни шефът на родилното отделение д-р Добрин Николов. Ново оборудване най-често доставят дарители. Последното - фетален монитор и аспиратор за новородени, донесоха вчера от "Лайънс клуб Варна", а идната седмица холандска фондация ще докара кувьози и консумативи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони