Най-голямата държавна ядрена компания в Китай проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“, заяви Теменужка Петкова

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Налице е писмо до НЕК от най-голямата държавна ядрена компания в Китай, в което заявява, че проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“. Това каза от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос за заявените инвестиционни намерения за изграждане на АЕЦ „Белене“.

„Миналата седмица Европейската инвестиционна банка също заяви, че проявява интерес към възможността да финансира такъв проект с доста условности за това как ще бъде структуриран финансово. Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, така че да може да се върнат направените инвестиции“, посочи тя. „Писмото от китайската компания ще бъде включено в предложенията, които трябва да подготвя, на базата на решението на Народното събрание от 2 март да се представят различните варианти за най-рационално използване на оборудването на АЕЦ „Белене“, обясни Теменужка Петкова.

„Строителството на конструкциите на площадката на АЕЦ „Белене“ върви с пълна сила. Цялото оборудване, което вече е навън, е покрито. Останали са още съвсем малко от модулите, които трябва да бъдат допокрити. Надявам се в началото на другата седмица всичко да е приключило“, поясни министърът.

Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване, каза още Петкова. „Знаете, че вчера след проведена обществена поръчка беше подписан договорът за извършване на предпроектното проучване за газово-разпределителния център на територията на България. Спомняте си, че ЕК ни предостави финансиране, за да направим това предпроектно проучване. Консорциумът, който спечели, включва в себе си едни от най-добрите проектанти, експерти в тази област. В рамките на следващите 40 календарни дни трябва да разполагаме с междинните резултати. В рамките на 110 дни трябва да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното проучване“, заяви Петкова.

Министърът поясни, че това е добър проект, който се подкрепя от ЕК и припомни, че той е разработен съвместно с Главна дирекция „Енергетика“ към Комисията. Според нея проектът за газов хъб „Балкан“ ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции