Най-голямата образователна мозайка украси училище

Петя Мод и Стойка Матева изваяха символи на знанието от над 12 000 парченца

Майсторките са вплели в паното двойната спирала на ДНК, Питагоровата теорема, интернет символи

Ако попитате двете известни дизайнерки, майсторки на мозайка у нас, Петя Мод и Стойка Матева дали са сътворили най-голямата творба под открито небе у нас, сглобена от хиляди парченца, те ще се притеснят и ще отрекат. Нещо характерно за истинските творци. Произведението им обаче, вече е факт и радва очите в град Смядово, Шуменско. Със сигурност е най-мащабната мозайка у нас на обществено място, под открито небе, сътворена в последния четвърт век и то само от четири ръце. Картината с дължина 64 метра и обща площ близо 100 кв. м е върху бетонна стена край училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и беше готова точно за старта на учебната година.

Така обещали двете авторки на кметицата на Смядово Иванка Петрова през февруари и оправдали доверието за има-няма седем месеца. Сивата бетонна подпора край училището е неузнаваема. Точно това - да правим градовете цветни, пъстри и привлекателни е амбицията на Петя и Стойка. Петя е авторът на първото цветно стълбище у нас в старата столица Велики Преслав. Щом зърнала 52-те приказни стъпала, градоначалничката на съседно Смядово веднага потърсила връзка с майсторката. Отдавна се чудела как да преобрази стената на входа на града, на възлов път, където ежедневно минават хиляди автомобили и пешеходци. Петя приела предизвикателството, поканила и колежката си Стойка от Стара Загора. Тя била сред най-заклетите й помощници при „обличането“ на стълбището. Освен това е и създател на националното биенале на творците със здрави ръце и огромно вдъхновение и търпение „Мозайката днес“.

И двете си казали, като зърнали огромната преграда, която започвала от височина 70 см, после се издигала до 160, скачала на 170 и пак падала до 155 – „Очи се плашат, ръце се не плашат“. От общината осигурили финансиране, а от завода за фаянс KAI GRUP дарили плочките. Били във във всички цветове на дъгата, може би над 50 нюанса. Точно такъв бил и проектът, одобрен от общината. Преливащ от цвят и с подходящ образователен сюжет, като за пред училище.

Започва с „Добре дошли!“, първия звънец и буквите за първолаците и завършва с „На добър час!“ за порасналите абитуриенти. Между началото и финала са представени с оригинални символи различните учебни предмети. От четене, писане и рисуване до математика, химия, биология, компютърни науки... Майсторките са вплели в паното дори двойната спирала на ДНК, Питагоровата теорема, както и интернет символи, без които днешното общество не може да диша. В средата грее емблематичното „Напред! Науката е слънце!“

Петя Мод обяснява, че е огромно удовлетворение да видиш един проект, който е бил само идея в главата ти и рисунка на хартия, пресъздаден като мозайка. Майсторките редили отделните картини от огромното пано всяка в ателието си. Петя във Велики Преслав, Стойка в Стара Загора. По-цветните са по-трудни, но много по-интересни и увлекателни за изпълнение, казва Стойка. Истинският майстор на мозайка никога не бяга от труден сюжет, подкрепя я Петя. Плочките се режат с клещи. Със сигурност двете са подредили повече от 12 000 парченца. Някои с размери сантиметър на сантиметър. В мозайката всяко късче е все едно щрих с четката в картина. Редят се върху специални мрежи, закрепят се с лепило С-200. Колко килограма керамика е минала през ръцете им, не са пресмятали. Може и да е над 2 тона.

После дошъл ред на монтажа - в случая върху стената. Отнел им към две седмици, благодарение на помощта на петима мъже. Изкуство подобно на строителство - работи се с циментово лепило, фугиращи смеси, шпакли... Докато мозаистите преобразявали стената, буквално бил нужен регулировчик на оживеното шосе в Смядово, разказват те. „Често предизвиквахме задръствания от коли. Шофьорите спираха, за да гледат. Дори се шегуваха, че няма смисъл от легналия полицай, защото се движат бавно“, смее се Стойка.

Добрите думи от съгледвачите са най-голямата награда за майсторките. Е, намирали се и скептици, които подхвърляли, че „тая хубава работа“ дълго няма да оцелее. Но дизайнерките са категорични, че картината им е изключително здрава, стига да не се намесят вандали. Още Доменико Гирландайо, ръководител на художествена работилница, в която работи и младият Микеланджело, казва, че „Истинската рисунка за вечността е мозайката“, напомня Стойка.

Най-хубавото е, че у нас все повече хора се увличат по този вид изкуство. Когато през 2012 г. правили първа национална изложба в Пловдив, били шепа хора, а тази година за участие в националното биенале кандидатствали 35 мозаисти и се наложило да връщат хора, казва старозагорката. Децата също имат огромен интерес към мозайката и нищо чудно в Смядово да се създаде школа. Градът вече се превръща в нещо като Художествена галерия под открито небе, защото тук и санираните блокове са изрисувани с легендата за Смеда, създателката на градчето. Хубавата инициатива всичко да е цветно и красиво започна от същото средно училище, чийто стени още през 2016 г. бяха украсени с Дърво на знанието по инициатива на общинската управа.

„Може да имаш много идеи, но ако няма къде да ги реализираш, никой няма да знае нито за тях, нито какъв майстор си. Радваме се, че в малкото Смядово ни дадоха тази голяма възможност“, казват Петя и Стойка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи