Най-добрият губещ за всички времена

"Светът свали шапка на Хърватия и определи тима като най-добрият губещ за всички времена", написа местният вестник "Вечерни лист", цитирайки медийния отзвук по света. Историческият успех на "шахматистите" с второто място на Мондиал 2018 отекна из цялата планета.

"Сълзите им са поводи за гордост", пише немското издание "Билд".

"Показаха неразрушим дух", добавя британският канал "БиБиСи".

Хвалебствия имаше и от Испания.

"Хърватия е истинският герой на това първенство", пише вестник "Марка".

Най-щастливи бяха обаче всички в Хърватия. Десетки хиляди изпълниха площада “Бан Йосип Йелачич” в центъра на Загреб при посрещането на "шахматистите". В столицата градският транспорт бе безплатен през целия вчерашен ден. Така ще бъде и днес.

Хърватските военновъздушни сили обаче приветстваха първи селекцията на Зладко Далич с изстрелването на изтребители МиГ-21. Те ескортираха във въздуха самолетът на националния отбор до самото му кацане.

Стотици бяха привържениците, които поздравиха футболните герои още на летището. На самата писта бяха не само фенове на тима, но и най-близките на футболисти и треньори. Духов оркестър и мажоретен състав също допринесоха за атмосферата при кацането на самолета, а персоналът на летището бе облечен с екип на националния отбор.

Пътят до централната част на столицата пък бе изрисуван.

"Обичаме ви", "Благодарим за неописуемата радост" и "Гордеем се с вас" бяха част от посланията, които бяха изписали привърженици с блажна боя.

Лука Модрич и компания бяха качени на специален автобус без покрив, от който приеха хилядите поздравления по пътя от летището в Загреб до площада “Бан Йосип Йелачич”.

Празненствата завършиха със служба в президентството, където ги посрещна държавният глава Колинда Грабар-Китарович.

Снимки: vecernji.hr

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят